The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

Bagværk

The Food Club – nu uden surdej

af Ditte Ingemann 25. marts 2012

Min surdej aka. Keld er død! Jeg kunne tydeligvis ikke passe ham, så han røg i arrigskab i afløbet. Nu er jeg uden surdej og bager atter efter min gode velkendte brødopskrift. Jeg har dog besluttet at tage surdejskampen op igen, så idiotsikrede opskrifter/råd/metoder er yderst velkomne.

Jeg har købt en ny rund hævekurv, som skulle afprøves, hvilket gav et fint lille brød. Jeg har idag også eksperimenteret med brød bagt på manitoba mel, men det kommer der mere på bloggen om en anden dag!

Kurvebrød, 1 stk.:

8 g gær
3 dl koldt vand
10 g salt
200 fuldkornsmel
200-250 g hvedemel

Gæren røres ud i vand, hvorefter mel og salt tilsættes – rør dejen godt sammen og tilsæt mere mel, hvis dejen virker for tynd – den skal være så tyk, at man kun lige kan røre rundt. Dejen kommes over i en anden skål med en smule olie i bunden – det gør det nemmere at få dejen ud af skålen næste dag.

Dejen ryger på køl natten over eller i ca. 8-12 timer.

Hævekurven drysses med en del mel og dejen kommes i og stilles til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Dejen vendes forsigtigt ud på en bageplade og skulle gerne have fået flotte striber efter kurven.

Brødet bages i ca. 25 -30 minutter, alt efter størrelse, ved 225 grader. Undgå at lave brødene for store, for så kan de være svære at få bagt ordentlig igennem.

The Food Club – nu uden surdej was last modified: oktober 16th, 2013 by Ditte Ingemann
34 kommentarer
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
tosset med tærte
næste
god grød gør godt

Mere af det samme

Kanelsnurrer med surdej

3. april 2018

Boller op, boller ned, boller i min...

29. november 2010

Så er der speltboller

22. januar 2012

Pixi bager grønne kager // Chokobedekage

11. december 2017

Sprøde scones med lakrids & karamel

7. marts 2012

Brød – brød – brød

17. januar 2015

Guide til surdej

4. marts 2017

Spelt-snurrer med birkesfyld

1. december 2015

Foccacia & Forårsløg

15. juli 2011

Skønne Scones

23. oktober 2011

34 kommentarer

Ida 25. marts 2012 at 17:24

Mine forsøg med surdej går heller ikke for godt, til min store skuffelse. Den bobler fint i krukken, men som hævemiddel sker der ikke meget… Nu må det da snart lykkes!

Svar
Ditte 25. marts 2012 at 17:42

Ja, det må også gerne snart lykkes for mig…:-)

Svar
Losarinas mor 25. marts 2012 at 17:25

Kondolerer med Kjeld..
Men dit brød ser nu skønt ud !
Og tak for opskrift på et lille brød:-)

Svar
Ditte 25. marts 2012 at 17:43

Trist jeg er uden surdej igen, men jeg synes nu stadig min brødopskrift er et hit :-)

Svar
Mette 25. marts 2012 at 17:33

Jeg synes også, surdej er en kompliceret affære :-)

Hvor køber du manitoba?

Dejlig søndag aften til dig!

Svar
Ditte 25. marts 2012 at 17:45

Ja, det lyder simpelt, men det er enormt besværligt for mig :-) Manitoba mel kan være svært at skaffe, men jeg har været så heldig at købe det igennem mit arbejde. God aften :-)

Svar
Nina 12. november 2020 at 12:42

Jeg har købt i Kvickly og Bilka og Føtex

Svar
Trine 6. marts 2021 at 10:53

Du kan også købe det hos Nemlig.com

Svar
Sille 25. marts 2012 at 18:43

Jeg kan høre på det hele er vi skal lave en surdejsklub! Jeg går nemlig også rundt og er lidt sur på min surdej! Jeg har ledt længe efter manitoba mel og jeg købte mit hos Camilla Plum, da jeg besøgte hendes gård i sommers…

Svar
Ditte 25. marts 2012 at 18:48

Fantastisk ide med en klub – jeg er klar! Havde godt læst, at Camilla Plum forhandler manitoba, så tak for tippet :-)

Svar
Frk. Hyms 25. marts 2012 at 19:17

Jeg kan kun anbefale Miss Muffins’ surdejsguide. Den har i hvert fald virket for mig. Gunnar er stadig i live efter to uger, hvilket er rekorden herhjemme :)
Linket er her: http://frkmuffin.blogspot.com/2012/02/missmuffins-surdejs-guide.html

Svar
Ditte 25. marts 2012 at 21:17

Mange tak for linket… Måske er der håb forude :-)

Svar
Line 25. marts 2012 at 22:09

Sikke en gennem-fantastisk blog du har. Jeg læser en del madblogs, og det undrer mig at jeg ikke tidligere er faldet over din. Super inspirerende, og smukkere billeder skal man lede længe efter.

Svar
Ditte 26. marts 2012 at 07:25

Tusind tak Line. Dejligt du kan lide min blog!

Svar
Ann-Christine 26. marts 2012 at 06:10

Jeg fik en masse gode råd til vellykket surdej i kommentarfeltet her:
http://www.valdemarsro.dk/surdej-og-ovelse-gor-mester-haber-jeg/
Min lever stadig i bedste velgående, giver dejlige brød og pizzabunde og det er vist den længst levende surdej jeg endnu har haft.
Kh Ann-Christine

Svar
Ditte 26. marts 2012 at 07:27

Tak for linket. Jeg må prøve igen og følge nogle af de gode råd :-)

Svar
Marian 26. marts 2012 at 08:04

jeg kan anbefale at bage ølandshvedebrød i den brødkurv – det smager FANTASTISK og kræver ikke nødvendigvis en surdej!

Svar
Ditte 26. marts 2012 at 17:11

Det lyder lækkert – det vil jeg snart teste :-)

Svar
Sille 27. marts 2012 at 18:16

Hey Ditte, skal jeg ta´dig på ordet? For det ville da være lidt sejt med en surdejsklub eller madklub. Du kan jo skrive til min mail, hvis du synes det kunne været skægt og se min blog, for at se hvad jeg er for een:)

Svar
Ditte 28. marts 2012 at 07:35

Hej Sille, jeg står ved mine ord.. Har brug for støtte til mit surdejsprojekt :-) jeg smider dig en mail senere. God dag.

Svar
Mette Marie 31. marts 2012 at 07:07

Jeg har gennem længere tid været meget glad for min surdej, som oftest bor i køleskabet. Det fungerer bare super godt for min dej, og det løfter mine brød til helt nye og hidtil ukendte dimensioner.
God weekend:)

Svar
Ditte 31. marts 2012 at 07:19

Tak for tippet. Min surdej boede ude på køkkenbordet, men næste gang vil jeg også prøve at opbevare den på køl.

Svar
ktrn 31. marts 2012 at 10:34

jeg er absolut ikke bagemester, men for 3 måneder siden fik jeg en klat surdej af en der havde fået den af én osv.. Dvs. at det er en gammel sag og da surdejen skulle blive bedre og bedre med tiden er denne genial – jeg stiller den bare i køleskabet og gør ingenting – og den kan holde sig op til 2-3 uger. Hvis du ikke har noget imod at snyde lidt har jeg hørt succes med at købe en klat – f.eks. hos claus mayer – så er du i hvert fald sikret én der har lidt tid på bagen :)

Svar
Ditte 1. april 2012 at 17:52

Tak for din kommentar. Jeg har faktisk besluttet at købe en snyde surdej hos Meyers deli og prøve at opbevare den på køl i stedet :-) så håber jeg det kan lykkes for mig.

Svar
Camilla 11. april 2012 at 06:09

Hej Ditte, og alle jer andre!

Jeg har en blog, der hedder Pop de Provence (www.popdeprovence.dk) om blandt andet surdej, som jeg synes i skal slå vejen forbi. Jeg er en rigtig surdejsnørd og ved en ting eller to, hvis i vil have nogle gode tricks til, hvordan man holder surdejen i live og forholder sig til den helt generelt. Kig under kategorien “Surdej – Sådan kommer du i gang” til højre, der beskriver jeg, hvilken surdejsskole, jeg tilhører, hvordan man fodrer bedst, og hvordan man starter sin egen surdej helt uden hjælpemidler. Bare vand og mel.

Flot blog forøvrigt, jeg ville ønske jeg havde råd til et ordentligt kamera og en lækker optik, som du har. :-) Jeg illustrerer til alle mine indlæg indtil da, for at hive det lidt op i stedet. :-)

Kh
Camilla / Pop de Provence

Svar
Ditte 11. april 2012 at 07:31

Hej Camilla, mange tak for din kommentar. Fedt med tips og tricks fra en surdejsekspert – jeg skal helt sikkert ind og lure på din blog ;-)

Svar
oAllan 22. oktober 2012 at 12:06

Hej har lidt erfaring med at man skal bruge fuldkorns mel eller rug mel til at lave surdej med alm hvede mel uden kenrner er ikke godt
en let opskrift
grun dej
100 g hvede mel
100 g fuldkorns hvedemel
100 g surdej
2 dl vart vand
rør det samme så det bliver lidt som grød i konsistes, dæk til med husholdnings film

efter ca 8 timer hævning skal i
bruge
200 g hvede mel
200 g fuldkonrs mel
og grund dejlen
og ca 10 g salt
1,5 dl vand
bland sammen og ælt det er en klidtet dej der kommer ud af det
når dej følses god skal i holde tommelfinger i midten og folde dejen ind over ind til den føles fast
så skal den lige hæve i 2 timer , derefter skal der snittes i toppen og endeligt bagets i ca 27/28 min på 220 g
bliver et super flot brød

mvh
allan

Svar
Ditte 23. oktober 2012 at 11:57

Tusind tak for dit input – det vil jeg helt sikkert se nærmere på!

Svar
Lisbet 13. november 2012 at 10:57

Jeg laver surdej af 3 dl kærnemælk og 4 dl rugmel og en halv tsk salt. Rør det sammen og lad det stå åbent på bordet 3-4 dage, til det begynder at boble lidt og dufte syrligt. Så er den klar og kan lukkes i køleskab med låg over. Tag den ud hver 3. Dag og rør lidt i den og kom en halv dl rugmel i og en halv dl vand. På den måde fodrer du den. Lad den stå åbent på bordet, til den igen bobler lidt op. Og sådan gør du bare hele tiden. Hvis du synes, du får for meget surdej ud af det, smider du bare lidt ud, hver gang du fodrer. Jeg har den i ugevis og bruger af den hele tiden til både rugbrød og andre slags brød.

Svar
Ditte 13. november 2012 at 15:18

Tusind tak, Lisbet. Har du endelig gang i min surdej igen og nu kører det :-) men tak for dine gode råd!

Svar
Simon Nielsen 23. juni 2013 at 09:08

Fulgte din opskrift til punkt og prikke. Endte med et helt udsplattet brød. Flat og lige til at smide ud! Brugte frisk gær som hævede fint i skålen!!! – virker som om forholdet mellem væske og mel er helt skævt!

Vil anbefale folk at bruge væsentlig mere mel!!

Svar
Ditte 23. juni 2013 at 11:58

Øv, hvor ærgerligt. Jeg har brugt denne opskrift mange gange og den fungerer for mig… Men vil klart rette den til og teste den igen.

Svar
Smut 18. maj 2015 at 13:04

Prøv at tilsætte en knivspids tørgær til din surdej og den kan bruges efter et par timer.

Svar
Lizette 1. december 2020 at 09:02

Det står ikke angivet, hvorvidt brødet skam bages i varmluft eller alm. ovn. Jeg kan oplyse, at brødet IKKE bliver gennembagt ved de angivne temperaturer og den angivne bagetid, i en almindelig ovn. Måske det i opskriften bør fremhæves, at det bedste resultat opnås ved varmluft.

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen