The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

Bagværk

Brilliante Birkes

af Ditte Ingemann 27. december 2011

Så er min juleferie slut og dermed kan jeg også sætte hak ved at have fejret min 31 års fødselsdag. Denne gang blev jeg vækket til duften af min mors mest eventyrlige hjemmebagte birkes, som blev indtaget med flag på bordet i dejlige jyske omgivelser. Min mor har altid bagt birkes, og hun leder kontinuerligt efter den perfekte opskrift, men jeg må sige, at hun efter 31 år har fundet den perfekte opskrift og metode. Disse birkes er så ubeskriveligt skønne, sprøde og smelter i munden.

Opskriften er fra bogen ” Varm på brød og lun på boller” af Rikke Holm, som udover birkes, byder på mange andre lækre brødopskrifter.

Hvis man ikke lige har bogen, kommer opskriften her:

Lun mælken og rør gæren ud deri. Resten af ingredienserne, undtagen smørret, røres i. Dejen stilles til hævning i ca. 20 minutter.

Herefter rulles dejen ud på et meldrysset bord til ca. 25 *40 cm. Nu skal det kolde smør fordeles på dejen, som gøres af tre omgange. Brug en ostehøvl til at lave tynde smørskiver med. Smørskiverne spredes på den ene halvdel af dejen. Dejen foldes en gang, så smørret ligger inde i dejen. Rul nu dejen ud igen til 25*40 cm, læg smør, fold dejen i tre lag. Processen gentages tre gange til smørret er brugt op.

Dejen skal hvile i ca. 30 minutter, gerne på køl, så smør og dej får samme temperatur. Til sidst rulles dejen ud, så den er 0,5 cm tyk og 20 cm bred. Dejen pensles med vand og lægges i tre lag, rulles lidt fladere for at holde lagene sammen.

Til sidst pensles dejen med æggestrygelse og drysses med et tæt og tykt lag birkes. Derefter skæres birkes ud, så de måler 5*10 cm – der bliver ca. 20 stk. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og træk en pose over bagepladen, så birkesene kan hæve i 30 minutter.

De bages ved 225 grader i 12-15 minutter, hvorefter de himmelske godbidder burde være perfekte.

Brilliante Birkes was last modified: juli 14th, 2013 by Ditte Ingemann
13 kommentarer
11
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Mit Malmø
næste
Æble & Spinat

Mere af det samme

Banankage med kanel & mørk chokolade

24. januar 2017

Nøddemuffins med squash

16. april 2017

Crumblebarer med brombær

31. marts 2016

Spelt-snurrer med birkesfyld

1. december 2015

Pull-apart brød

6. oktober 2012

Der bor en bager….

8. februar 2012

Brød i hævekurv

2. februar 2012

Fabelagtige fastelavnsboller

7. februar 2012

Brød i fad

8. februar 2011

Semlor med amaretto-creme

27. februar 2014

13 kommentarer

Lise 28. december 2011 at 13:00

Tillykke med dagen – De ser rigtigt gode ud – men der skal et tyndt lag remonce i midten før jeg bliver misundelig for alvor ;-) Men det er vist noget med forskel på Sjælland og Jylland – har jeg ladet mig fortælle.

Svar
Ditte 28. december 2011 at 18:07

@Lise; Tak for det. Ja, en omgang remonce ville være lækkert, men så bliver det pludselig et københavner-birkes :-) og for mig er det en morgenkage. Disse er gode med en skive ost på; syndigt og super skønt.

Svar
Birgit Mathiesen 28. december 2011 at 16:16

Hej Ditte
Ja bedre morgenbrød fåes ikke på sin fødselsdag, “mors birkes” :O)
Mon Brødrene Price ikke også ville kunne nyde dem, for der er jo goodt med smør i ;O)
Tillykke med de 31 år :)
Kh. Birgit

Svar
Ditte 29. december 2011 at 07:28

@Birgit; tak for hilsen og du har helt ret i, at der ikke findes bedre fødselsdagsbrød!

Svar
Gerda Otte 31. december 2011 at 09:57

BIRKES BARE BEDST
Jeg bager jo gerne birkes, hver gang I skal have morgenmad her i huset, ved jo hvor meget I glæder Jer til dem og nyder hver en mundfuld.
Ang. Lises indslag, har jeg også ladet mig fortælle, at I københavn kan man “kun” købe birkes med remonce i, dem vi i Jylland kalder Københavner-birkes. Vi jyder betragter dem som morgen-kager.
Rikke Holm foreslår i sin opskrift, at man kan komme lidt knus makroner indeni. Jeg foreslår, at Lise prøver med lidt marcipan indeni. – måske jeg prøver det næste gang I kommer.
GODT NYT ÅR.
MOR

Svar
Ditte 4. januar 2012 at 20:58

Ja, dine birkes er de bedste! Det lyder nu også meget lækkert med knuste makroner indeni… Og marcipan. Dem må vi altså prøve næste gang!

Svar
Anne-Sofie 13. november 2012 at 23:27

Hej:)

Lækker side og opskrifter, tak:)

Forstår ikke helt hvor mange gange de skal foldes og lagene med smør??
Smagte i sommer de mest vidunderlige kæmpe luftige birkes i Skagen – mon man kan lave dem større? Er det så flere lag der skal til??

Mvh Anne-Sofie

Svar
Cæcilie 12. september 2013 at 13:14

Til Dittes mor: ;)

“københavner”-birkes (hvor er det i øvrigt et misvisende, og en smule nedladende navn!) spises (på HELE sjælland) mest om morgenen. Det er, ligesom frøsnappere, morgenbrød. Det vil jeg nu også mene, at “jydebirkes” er.

Men jo, man kan nogle steder på sjælland, sagtens få birkes uden remonce i – de er bare (de steder, jeg har set dem) grove og kaldes derfor grovbirkes. Dødsyge.

Men de smager nu altså stadig bedst MED remonce (og en klat smør i midten) ;)

PS.: er født og opvokset i jylland, så dette har intet at sige i forhold til min udtalelse! ;))

Svar
Anita 29. september 2013 at 09:43

Ja mazipan/smør i, så bliver de rigtig gode:-) :-)

Svar
Inge 11. marts 2014 at 15:12

Hvor ser de lækre ud! Tror du, at man enten kan lave dem dagen i forvejen og så lune dem inden servering uden at de mister charmen, eller måske lade dejen hvile natten over i køleskabet inden man bager dem?

Svar
Ditte 11. marts 2014 at 20:05

Det kan du sagtens :-) Min mor bager altid en stor portion, og gemmer i fryseren. Så når jeg kommer på besøg, så hiver hun dem op og luner dem – det tager de ikke skade af :-)

Svar
Elsebeth 5. december 2015 at 17:07

Jeg bager altid til fryseren, og boller og birkes er ‘letbagte’, fordi de får en tur for god varme, inden de skal spises. På den måde bliver de ikke hårde, men er som nybagte.

Svar
Elsebeth 8. december 2015 at 18:59

Man kan også fryse ubagte birkes. De kan tø op på køl om natten, tages ud og hæver, hvorefter de pensles, strøes med birkes og bages.

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram


Fatal error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/thefoodclub.dk/public_html/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/instaram_slider.php on line 971