The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

Bagværk

Brændende rugbrød

af Ditte Ingemann 22. april 2012

I min barndom spiste jeg mange brændenældeboller og jeg kan stadig tydeligt huske smagen. Jeg har dog ikke fået dem i mange år indtil forleden dag, hvor jeg kastede mig over nogle nemme og lækre brændenældeboller.

Opskriften på rugbrødsboller fandt jeg i magasinet Mad, men jeg har ændret en del i den, bl.a. har jeg tilsat brændenælder, brugt surdej og ladet dejen koldhæve natten over. Bollerne kan sagtens bages uden surdej, men med lidt mere gær end i min opskrift.

Minirugbrød med brændenælder:

1 dl. surdej
1 hvidtøl
15 g. gær
2 tsk. salt
1 spsk. honning eller sirup
Ca. 400 g. rugmel
Ca. 125 g. hvedemel
1 spsk. hørfrø
1 håndfuld brændenælder

Rør gær, surdej og hvidtøl sammen og tilsæt honning, salt, rugmel og hørfrø. Brug en røremaskine til at ælte dejen eller ælt den med hænderne – hvedemel tilsættes lidt ad gangen. De rengjorte brændenælder grofthakkes og æltes i dejen, som gerne skulle ende med at være smidig, blød og kun klistre en smule til hænderne. Sæt dejen på køl i en lukket beholder natten over, eller lad den hæve på køkkenbordet et par timer.

Dejen formes til små rugbrød, ca. 8-10 stk., og de efterhæver 30 minutter på bagepladen. Inden de kommes i ovnen kan de ridses med en kniv og drysses med rugmel.

Bollerne bages i 15-20 minutter ved 200 grader og er super skønne når de er lune, men de kan også sagtens varmes næste dag.

Brændende rugbrød was last modified: juli 11th, 2013 by Ditte Ingemann
14 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Surdejs-nirvana
næste
Fløjte med kylling

Mere af det samme

Spelt-snurrer med birkesfyld

1. december 2015

Suveræne surdejsboller

25. april 2013

The Food Club – nu uden surdej

25. marts 2012

Brød – brød – brød

17. januar 2015

En bid brød

25. november 2011

Kokosbrød med banan

27. marts 2016

Manitoba

8. april 2012

Knækbrød i stjerneform

27. november 2011

Guide til surdej

4. marts 2017

Foccacia & Forårsløg

15. juli 2011

14 kommentarer

Tine 22. april 2012 at 18:22

Jeg har desværre aldrig smagt brændnælder – er lidt spændt på hvordan de egentlig smager? Hvordan skaffer du dem – plukker du selv eller kan de købes?

http://liseogtine.wordpress.com/

Svar
Ditte 23. april 2012 at 20:17

Jeg har købt mine brændenælder, fordi jeg tilfældigvis faldt over dem i Irma, men du kan sagtens selv plukke dem – det er bedst at bruge de nye, fine skud. Det giver brødet en rigtig god smag, som er krydret og rund, så hvis du kan skaffe nogle brændenælde, vil jeg anbefale at prøve det :-)

Svar
Walkinrunout 22. april 2012 at 19:29

Lyder spændende – jeg har aldrig prøvet brød med brændenælder ;)

Svar
Ditte 22. april 2012 at 19:37

Brændenælder smager rigtig godt i brød. Det giver brødet en helt speciel smag, så det kan du roligt prøve!

Svar
Birgit Mathiesen 23. april 2012 at 15:58

Jeg spørg lige… Av… Brænder man ikke sine egne “nælder” ???
Hvordan plukker du mon dem og hakker du dem inden de røres i dejen??
Flot ser det ud :O)

Svar
Ditte 23. april 2012 at 17:24

Sådan en by-pige som mig har købt nælderne :-) men hvis man selv går på jagt vil jeg anbefale handsker. Jeg hældte kogende vand over mine, for så brænder de ikke, men jeg er også sart! Hvis man er forsigtig kan man godt undgå at brænde sig :-)

Svar
Stinne 23. april 2012 at 17:24

Plukker du brændenælderne direkte fra naturen?? Lyder aldeles spændende og skal snarest muligt prøves af i mit eget køkkenlaboratorie;)

Svar
Ditte 23. april 2012 at 17:32

Du kan sagtens plukke de nye fine brændenælde-skud og bruge til både brød og i suppe. Jeg fandt nogle øko nælder i Irma, som jeg kastede mig over :-) Jeg er vild med smagen, så kast dig endelig ud i det!

Svar
Birgit Mathiesen 23. april 2012 at 17:31

He, He :O) By-pige…
Ja, så må jeg jo være en “bonde-pige” – for jeg vidste slet ikke man kunne købe dem ;O)

Svar
Ditte 23. april 2012 at 17:34

Synes egentlig også det er lidt pinligt, når de kan plukkes gratis i naturen…:-)

Svar
Benedikte Capion 23. april 2012 at 21:16

Jeg har aldrig smagt noget med brændenælder i faktisk… Det er egentlig en stor fejl! Det lyder nemlig lækkert… :)

Svar
Ditte 23. april 2012 at 21:24

Stor fejl :-) Ej, hvis du har mulighed for at afprøve det, så skal du næsten hoppe ud i denne opskrift!

Svar
Beate 7. maj 2012 at 19:03

tip tip : vi fik brændenælde suppe med porcheret æg forleden på fin rest. i kbh (lumskebugten) det var fantastisk!!
selv kommer jeg dem sammen med skvalder kål i lasagne istedet for fx. spinat, det smager helt specielt godt. og som ditte skriver skal de bare skoldes.
jeg plejer at holde en bærepose under hovederne af brændenæde og klippe hovedet af ned i posen.. og derfra i kogende vand i 1 min.

Svar
Ditte 7. maj 2012 at 20:54

Lækkert i lasagne – det lyder som en god ide! ;-) sejt med lumskebugten!

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen