I min barndom spiste jeg mange brændenældeboller og jeg kan stadig tydeligt huske smagen. Jeg har dog ikke fået dem i mange år indtil forleden dag, hvor jeg kastede mig over nogle nemme og lækre brændenældeboller.
Opskriften på rugbrødsboller fandt jeg i magasinet Mad, men jeg har ændret en del i den, bl.a. har jeg tilsat brændenælder, brugt surdej og ladet dejen koldhæve natten over. Bollerne kan sagtens bages uden surdej, men med lidt mere gær end i min opskrift.
Minirugbrød med brændenælder:
1 dl. surdej
1 hvidtøl
15 g. gær
2 tsk. salt
1 spsk. honning eller sirup
Ca. 400 g. rugmel
Ca. 125 g. hvedemel
1 spsk. hørfrø
1 håndfuld brændenælder
Rør gær, surdej og hvidtøl sammen og tilsæt honning, salt, rugmel og hørfrø. Brug en røremaskine til at ælte dejen eller ælt den med hænderne – hvedemel tilsættes lidt ad gangen. De rengjorte brændenælder grofthakkes og æltes i dejen, som gerne skulle ende med at være smidig, blød og kun klistre en smule til hænderne. Sæt dejen på køl i en lukket beholder natten over, eller lad den hæve på køkkenbordet et par timer.
Dejen formes til små rugbrød, ca. 8-10 stk., og de efterhæver 30 minutter på bagepladen. Inden de kommes i ovnen kan de ridses med en kniv og drysses med rugmel.
Bollerne bages i 15-20 minutter ved 200 grader og er super skønne når de er lune, men de kan også sagtens varmes næste dag.
14 kommentarer
Jeg har desværre aldrig smagt brændnælder – er lidt spændt på hvordan de egentlig smager? Hvordan skaffer du dem – plukker du selv eller kan de købes?
http://liseogtine.wordpress.com/
Jeg har købt mine brændenælder, fordi jeg tilfældigvis faldt over dem i Irma, men du kan sagtens selv plukke dem – det er bedst at bruge de nye, fine skud. Det giver brødet en rigtig god smag, som er krydret og rund, så hvis du kan skaffe nogle brændenælde, vil jeg anbefale at prøve det :-)
Lyder spændende – jeg har aldrig prøvet brød med brændenælder ;)
Brændenælder smager rigtig godt i brød. Det giver brødet en helt speciel smag, så det kan du roligt prøve!
Jeg spørg lige… Av… Brænder man ikke sine egne “nælder” ???
Hvordan plukker du mon dem og hakker du dem inden de røres i dejen??
Flot ser det ud :O)
Sådan en by-pige som mig har købt nælderne :-) men hvis man selv går på jagt vil jeg anbefale handsker. Jeg hældte kogende vand over mine, for så brænder de ikke, men jeg er også sart! Hvis man er forsigtig kan man godt undgå at brænde sig :-)
Plukker du brændenælderne direkte fra naturen?? Lyder aldeles spændende og skal snarest muligt prøves af i mit eget køkkenlaboratorie;)
Du kan sagtens plukke de nye fine brændenælde-skud og bruge til både brød og i suppe. Jeg fandt nogle øko nælder i Irma, som jeg kastede mig over :-) Jeg er vild med smagen, så kast dig endelig ud i det!
He, He :O) By-pige…
Ja, så må jeg jo være en “bonde-pige” – for jeg vidste slet ikke man kunne købe dem ;O)
Synes egentlig også det er lidt pinligt, når de kan plukkes gratis i naturen…:-)
Jeg har aldrig smagt noget med brændenælder i faktisk… Det er egentlig en stor fejl! Det lyder nemlig lækkert… :)
Stor fejl :-) Ej, hvis du har mulighed for at afprøve det, så skal du næsten hoppe ud i denne opskrift!
tip tip : vi fik brændenælde suppe med porcheret æg forleden på fin rest. i kbh (lumskebugten) det var fantastisk!!
selv kommer jeg dem sammen med skvalder kål i lasagne istedet for fx. spinat, det smager helt specielt godt. og som ditte skriver skal de bare skoldes.
jeg plejer at holde en bærepose under hovederne af brændenæde og klippe hovedet af ned i posen.. og derfra i kogende vand i 1 min.
Lækkert i lasagne – det lyder som en god ide! ;-) sejt med lumskebugten!