Det er så dejligt betryggende at vågne op og vide, at der står en brøddej i køleren og venter på mig.
Disse boller er så nemme, at der ikke findes undskyldninger for at lade være. Så det er bare med at finde grydeskeen frem i påsken og røre en dej sammen. Dejen kan snildt stå på køl i 2-3 dage, så man kan sagtens lave en stor portion og bage nogle få boller hver morgen.
Nemme påskeboller, ca 8 stk:
15 g. øko gær
2,5 dl. vand
2,5 dl. yoghurt
1 tsk. salt
200 g. durummel (eller anden slags mel)
200 g. hvedemel
50 g. havregryn
100 g. grahamsmel
1 stor håndfuld græskarkerner
Blå birkes til at toppe med
Gæren opløses i vand og yoghurt. Rør durummel, kerner og havregryn i, tilsæt hvedemel og grahamsmel lidt ad gangen. Dejen skal have konsistens som en meget tyk havregrød, så måske skal der mere eller mindre mel i. Der må man prøve sig frem. Tilsidst røres salt i.
Dejen sættes på køl i min. 8 timer – gerne natten over.
Brug hænderne til at lave bollerne. Det bliver nemmere, hvis hænderne er fugtige af kold vand.
Inden bollerne sættes i ovnen kommes en smule olie og blå birkes ovenpå hver bolle.
Bollerne kan sagtens sættes ind i en kold ovn og bages ved 220 grader i ca. 20-25 min.
Bollerne er suveræne til at lave sandwich senere på dagen. De bliver super gode med hjemmelavet pesto, ost og parmaskinke i. Giv dem en på frakken i ovnen og du har en perfekt frokost.
7 kommentarer
Hejsa, Brød og boller ser ud, så man selv får lyst til at bage. Der findes efterhånden et kæmpe udvalg af forskelligt mel, også økologisk. Hvilket mel (mærke) bager du med, og bruger du fine eller grove havregryn. Har du erfaring med om resultatet bliver bedre ved at sætte bagværket i en kold ovn?? Eller går det bare hurtigere??
Bedste hilsner
Ann-Birgitte
Hej Ann-Birgitte,
Tak for din kommentar. Du har ret, det bugner med forskellige typer mel og det kan være en jungle at finde rundt i. Men jeg bruger altid änglamarks økologiske mel. Det er rimelig i pris og kvalitet og nem tilgængelig i COOPs butikker. Mht. havregryn bruger jeg begge dele -alt efter hvad der er i skabene. Man kan sagtens bruge grovvalsede havregryn.
Jeg har erfaret, at mit brød bliver mere sprødt, hvis det sættes i en kold ovn og derudover er det selvfølgelig den energirigtige måde at bage på. Men i en blindtest ville jeg ikke kunne smage forskel :-)
God fornøjelse med bagning.
/Ditte
Hvilken olie skal det være?:)
Jeg bruger ofte olivenolie!
Holder de ovennævnte mål? Jeg var nødt til at bruge dobbelt så meget vand og halvt så meget hvedemel for at få en konsistens der minder om det du beskriver
Ja, de passer – har ofte lavet disse boller, men som jeg skriver, så skal der måske mere eller mindre mel i, da der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne…. men pas dog på, at de ikke bliver for tørre :-)
Skal bollerne ikke hæve når de er formet? Tak