The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

BagværkMorgenmad

Suveræne surdejsboller

af Ditte Ingemann 25. april 2013

De fleste af os går en længere weekend i møde end normalt pga. Bededag, og en god måde at slå tiden ihjel på, er ved at bage – jeg bager næsten surdejsboller hver weekend, men sidste weekend var de bare usædvanligt gode, faktisk de bedste jeg har lavet. Desværre fik jeg ikke skrevet målene ned på bollerne, men jeg vil alligevel forsøge at viderebringe min gode opskrift. 

Nemme surdejsboller med havregryn, ca. 9 stk:

Hvis du ikke har en surdej, så skift mængden ud med vand og tilsæt 15 g gær i stedet.

5 g gær
3/4 dl surdej
4 dl koldt vand
1 dl havregryn
2 tsk havsalt
ca. 200-250 g fuldkornshvedemel
ca. 250-300 g hvedemel

Rør gær, vand og surdej sammen – tilsæt salt, fuldkornsmel og havregryn, og rør dejen sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og justér mængden undervejs – der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål er blot vejledende.

Start ud med lav hastighed og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen begynder at slippe skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan der laves en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Jeg bruger en KitchenAid røremaskine ved medium hastighed og rører i ca. 10 minutter.

Når dejen er æltet godt, kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden, og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 1 time eller mere, hvis du har tålmodighed, hvorefter dejen vendes ud på et meldrysset bord, evt. blandet med en smule grove havregryn eller speltflager. Dejen formes nu til brød eller boller – jeg fik 9 boller ud af denne portion.

Det er vigtigt, at ovnen er super varm; dvs. ca. 250 grader før bollerne sættes ind. Bollerne bages i ca. 15-20 minutter og må gerne have en mørk og sprød overflade – jeg bruger en bagesten lavet af støbejern.

 

Suveræne surdejsboller was last modified: oktober 16th, 2013 by Ditte Ingemann
35 kommentarer
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Tømmermændspizza
næste
Søndagssødt

Mere af det samme

{ surdejsbrød }

17. juli 2013

Guide til den perfekte greenie

19. februar 2017

Mit yndlings-bagværk…

8. marts 2013

Køleskabs-havregrød

2. august 2012

Guide til surdej

4. marts 2017

Mmmmm, myslibar!

14. februar 2014

Brilliante Birkes

27. december 2011

Køleskabsgrød

5. september 2012

Udsalg – Morgenmadsmissionen

20. september 2014

Brød i hævekurv

2. februar 2012

35 kommentarer

Clara 25. april 2013 at 19:07

Opbevarer du din surdej i en lufttætbeholder og i køleskabet?

Svar
Ditte 25. april 2013 at 19:25

Ja, sådan fungerer det bedst for mig :-) Har tidligere haft en surdej stående på køkkenbordet, men den overlevede desværre ikke!

Svar
L 25. april 2013 at 20:11

Fantastisk flotte billeder!

Svar
Ditte 25. april 2013 at 20:17

Tusind tak!

Svar
Tanja Maria 26. april 2013 at 05:56

Super flotte billeder, Ditte!

Vil lige høre dig til, hvilken røremaskine har du? Og hvor mange watt har den?

God weekend!
Tanja

Svar
Ditte 26. april 2013 at 06:39

Tusind tak – jeg bruger en Kitchen Aid, som ikke er fantastisk eller speciel kraftig, men den er så fin ;-)

Svar
Line 26. april 2013 at 13:02

De ser virkelig gode ud. Jeg er virkelig blevet fan af at bruge bagesten, det gør bare brødet så lækker sprødt, samtidig med at det er blødt inden i. Måske jeg skulle kaste mig ud i snart at lave surdej igen, jeg synes bare surdej er sådan lidt 50/50 at lave. De går så nemt galt, især hvis de står ude. Når du nu skriver du har din i køleskabet, opbevare du den så i køleskabet fra start af?
Dine billeder er som altid super flotte.

Svar
Ditte 26. april 2013 at 13:56

Tusind tak, Line. Mit brød er blevet meget bedre efter jeg bruger surdej og bagesten – det betyder meget. Jeg fik min surdej af en kollega for over et år siden og den står altid på køl. Opskriften er Meyers surdej og den fungerer bare :-)

Svar
Line 26. april 2013 at 15:20

Jeg har prøvet at bruge en Meyer opskrift på surdej, det blev rigtig godt. Tror jeg vil hapse lidt surdej fra min mor snarest. Man får jo virkelig lyst til at bage. God weekend.

Svar
Ditte 26. april 2013 at 15:22

God idé og god fornøjelse :-)

Svar
Birgit Mathiesen 26. april 2013 at 17:54

Tak.. fordi opskriften også kan bruges med almindelig gær :)
Min kære surdej “Herman” overlevede nemlig desværre ikke..
Smukke, enkle og rustikke billeder og bollerne ser bare så skønne og lækre ud, heldig mand du har :)
Birgit

Svar
Ditte 27. april 2013 at 10:12

Sikke noget med din Herman, ØV. Du kan sagtens lave bollerne uden surdej og de bliver stadig rigtig gode :-)

Svar
Annemette 26. april 2013 at 20:31

Mmmm de ser lækre og sprøde ud, dem skal jeg da prøve på et tidspunkt :-)

Er der en speciel surdej eller kan man bruge hvilken som helst surdej? Jeg har en surdej lavet på kærnemælk og fuldkornsmel som jeg har haft i flere år, men har ikke den store forstand på surdej og har indtil videre kun bagt rugbrød med den ;-)

Svar
Ditte 27. april 2013 at 10:14

Jeg er heller ikke den store ekspert på surdej, men min er lavet på vand, fuldkornsmel og en smule hvedemel. Jeg synes helt sikkert du skal prøve at bruge din surdej til disse boller – det lyder lækkert med en smule kærnemælk.

Svar
Christel 29. april 2013 at 08:53

Hej Ditte,
Hvor har du købt dine bagesten af støbejern? Jeg kan kun finde keramiske sten og jeg synes ikke rigtig det holder….

Svar
Ditte 29. april 2013 at 09:06

Den er fra Metro og med håndtag – den er rigtig god :-)

Svar
Christel 29. april 2013 at 09:58

Tusind tak for svar – så må jeg en tur i metro :)

Svar
Christine 15. juli 2013 at 17:28

Hej Ditte, bager tit de her boller, og de bliver altid gode. Men jeg synes ikke, de holder sig længe… Jeg følger opskriften, men bruger procesæltning, da jeg desværre ikke har råd til en røremaskine.

Svar
Ditte 15. juli 2013 at 17:55

Dejligt du bruger min opskrift – hjemmebagt brød holder ikke specielt længe. Hvis du spørger mig, så skal nybagt brød spises samme dag eller dagen efter – derefter kan det bruges til andre gode sager; salater, rasp, croutoner og meget andet.

Svar
Christine 17. juli 2013 at 11:16

Tak for svar! Så har jeg da en officiel undskyldning for at mæske mig med de nybagte boller :) og surdejen er sikkert kun glad for at røre sig noget oftere.

Svar
Ditte 17. juli 2013 at 11:18

Lige præcis ;-)

Svar
Arne 23. juli 2013 at 23:28

Min skorpe bliver alt for hård? Det sker også for mig når jeg bager rugbrød.
Dejen hæver fint. smagen er OK. Men skorpen er tænderbrækkende siger kæresten min. (Og hun har ret).
Hvad gør jeg. Er det bagetiden eller temperaturen? Eller skal skorpen fugtes under bagningen?

Svar
Ditte 24. juli 2013 at 12:35

Mine boller bliver også rigtig sprøde og hårde, hvilket jeg godt kan lide. Men tror du skal skrue ned for temperaturen, så de ikke får så hård varme. Det burde hjælpe :-) Du kan også prøve at pensle bollerne med en smule æg eller olie inden de sættes i ovnen!

Svar
Lene 16. oktober 2013 at 13:00

Hej. Så har jeg lige lavet min første dej og jeg har lige et par kommentarer. Der skulle noget mere mel i end der står i din opskrift. Jeg håber ikke jeg har puttet for meget i men dejen skal jo slippe skålen går jeg ud fra? Jeg skulle også røre noget mere end du gør. Har læst et sted at det kan have at gære med hvilken køkkenmaskine man bruger. Jeg glæder mig meget til at lave bollerne i morgen! Dine ser super lækre ud!

Svar
Ditte 16. oktober 2013 at 13:18

Dejligt du har testet opskriften – der kan være ret stor forskel på mel og melets sugeevne, så man må føle sig frem som du har gjort :-) Når jeg bager følger jeg disse mål.. Det har naturligvis alt at gøre med hvilken røremaskine du bruger og hvor kraftig den er.. Jeg bruger en KitchenAid. Håber dine boller bliver gode.

Svar
Eva 9. april 2014 at 22:04

Hvis man vil lave dobbeltportion, vil du så mene man skal lave den af to omgange, eller kan man bare lave en ordentlig gang dej? (og kan Kitchen Aid’en klarer den?)
Tak for en fantastisk smuk og indbydende blog

Svar
Ditte 9. april 2014 at 22:17

Min kan kun klare en portion :-) Så det vil jeg anbefale…

Svar
Michelle Bredvig 12. april 2014 at 08:59

Hejsa
Jeg har netop bagt disse boller, med perfekt resultat! De er lækre :)
Jeg satte dem i hørfrø/solsikkekerner inden de blev bagt, mums

Svar
Ditte 12. april 2014 at 09:40

Hvor dejligt – det er jeg meget glad for at høre. God weekend til dig.

Svar
Susanne 25. september 2014 at 09:18

Lige mad for mig :-)

Har du opskriften på din surdej …

Kh
Susanne

Svar
Ditte Ingemann 25. september 2014 at 09:23

Jeg har haft succes med denne opskrift: http://www.clausmeyer.dk/da/opskrifter_/broed/saadan_laver_du_grundsurdej.html?recipeid=137

Svar
Nadja 8. oktober 2014 at 20:56

Åh jeg er endelig kommet igang med en surdej, og de her bliver jeg da næsten nødt til at forsøge mig med :D Tusind tak for jeres altid fantastiske og inspirerende opskrifter og blog.

Mange hilsner,
Nadja
http://sunderehverdag.dk

Svar
rikke skriver 23. maj 2015 at 09:57

Hej…jeg har tænkt på at købe en kitchenaid, har set en billig på 250 w (Classic) nogen der har erfaring med den model ? Skal bruges til dej:-)

Svar
Pernille 12. oktober 2016 at 21:43

Hej Ditte. Jeg ved ikke, om du ser kommetarere på så gamle indlæg, men nu forsøger jeg alligevel.. Jeg undrer mig over, at dejen skal æltes inden den langtidshæver i køleskabet. Jeg troede egentlig, at man kunne slippe for at ælte, når man i stedet langtidshævede dejen. Er det fordi, der er surdej i? Du har nemlig en anden opskrift på morgenboller, som bare er med gær, og der ælter man ikke dejen. Mvh Pernille

Svar
Kathy 9. januar 2019 at 10:29

Hi Ditte,
is it possible to skip the yeast completely?
Thank you!

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram

  • Kodak passage  thanks to moustafaelrefaey  denmarkinegypt for some
  • AlHakim Mosque
  • Colors of Cairo
  • Good morning from CAIRO
  • Shopping in Cairo  annemad denmarkinegypt  moustafaelrefaey
  • Working in Cairo for the next couple of days with
  • Dinner for one Efter jeg mistede min mand troede jeg
  • reklame  Godmorgen! Min morgenrutine bestr i at jeg hver
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo

@2018 - The Food Club


Til toppen