Chufa, tigernød eller jordmandel… ja, kært barn har mange navne. Chufa er en lille hård rodknold og altså ikke en nød, som man umiddelbart ville tro. Jeg synes den lille knold har en sødlig smag med noter af kokos, nødder og vanilje. Du kan både købe chufa som mel eller små knolde, som kan sættes i blød og derefter laves til mælk. Chufamel er meget fiberrigt og knaser en smule – men på en rigtig dejlig måde. Du finder chufamel og knolde i helsekostbutikker.
Jeg opdagede en stor pose chufamel i bunden af mit køkkenskab og måtte være kreativ ift. hvordan jeg kunne bruge det. Melet er super godt at bage med, så valget landede naturligvis på vafler. Derudover fandt jeg inspiration til mine chufa-cookies på denne blog – og begge dele er nu blevet lavet en hel del gange.
{ CHUFA COOKIES }
12-14 stk
100 g bløde dadler, uden sten
50 g hampefrø
50 g solsikkekerner
65 g chufamel
25 g kakaopulver
1/2 tsk ren vanilje
1-2 tsk kanel
25 g smeltet kokosolie
evt. 1-2 spsk vand
valgfrit: 25 g proteinpulver
Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og blend indtil massen har en helt ensartet konsistens – tilsæt vand, hvis du synes “dejen” virker for tyk. Tril 12-14 kugler ud af dejen, alt efter hvilken størrelse du ønsker, og tryk dem en smule flade. Sæt kagerne på køl i ca. 1 time – du kan toppe dem med en lille skefuld nøddesmør, fx mandelsmør, inden servering. Kagerne opbevares i en boks eller madkasse i køleskabet.
{ CHUFA VAFLER }
6 stk
100 g chufamel
25 g kokosfibermel
1 tsk bagepulver
et nip salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1/2 tsk ren vanilje
3 æg
2 dl mælk, fx mandelmælk
olie eller smør til stegning
Bland chufamel, kokosfibermel, bagepulver, salt, kanel, kardemomme og vanilje sammen i en skål. Pisk i en anden skål æg sammen med mælk – og evt. sirup, hvis du ønsker en sød vaffel. Bland de flydende ingredienser i de tørre og rør rundt, indtil det hele er blandet godt sammen. Lad gerne dejen hvile i ca. 10 minutter. Varm vaffeljernet rigtig godt op, og pensl pladerne med kokosolie. Kom 3-4 spsk dej ind midt på jernet, og bag vaflerne i ca. 4 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Fortsæt til al dejen er brugt op. Top dine vafler med frugt, bær, yoghurt, flødeskum, nøddesmør eller hvad du synes er lækkert.
3 kommentarer
Det ser lækkert ud. Jeg kender overhovedet ikke chufa, så det må prøves! Dejligt at stå op om morgenen og høre om en hel ny ingrediens for første gang, haha!
Tusind tak for din kommentar. Jeg håber du kan finde chufa et sted, så du kan komme igang med at teste opskrifterne :-) KH Ditte
Kan man bage almindelige pandekager af denne dej?