I dag skal det handle om lækkerier og forkælelse, for det skal der nemlig være plads til i en sund hverdag. Jeg vil dele nogle af mine favoritter, som er sundere alternativer til sukkersøde desserter og som kan nydes til specielle lejligheder. Inden I kaster jer i køkkenet og laver nogle af disse lækkerier, så smut forbi Anettes univers og læs hendes seneste blogindlæg. Jeg ved også, at Anette har guf på vej til jer, som I kan få ved at skrive jer op til hendes nyhedsboost.
Det er ret nemt at lave sin egen chokolade, og så smager det super godt. Jeg blev inspireret af hende her, som ved en del om sukker og hvordan man laver søde sager uden. Jeg bruger ris malt sirup til denne opskrift, som kan købes i helsekostbutikker. Jeg bruger denne type sirup, da den er lavet udelukkende på fermenteret ris, og indeholder en blanding af komplekse kulhydrater og ingen fruktose. Du kan læse meget mere om det lige her.
{ Chokolade med havsalt, 1 plade }
50 g rå kakaosmør
85 g kokosolie
20 g god, rå kakaopulver
2 spsk ris malt sirup
1 spsk hasselnøddesmør – kan undlades
ca. 1 tsk havsalt
Smelt kakaosmør i en lille gryde og bland det sammen med de øvrige ingredienser, undtagen salt. Når det hele er rørt godt sammen og har en glat, skinnende konsistens, hældes det i en lille beholder, beklædt med bagepapir. Stil chokoladen på køl i ca. 15 minutter, hvorefter salt drysses henover. Lad chokoladen stå på køl i ca. 3-4 timer, hvorefter den er klar til at nydes. Opbevar chokoladen på køl hele tiden, da den smelter meget nemt.
Du kan smage din chokolade til som du lyster, fx med kaffe, lakrids, chili, nødder, kokos, frysetørrede bær m.v.
Denne opskrift fra min bog “Sunde Søde Sager fra The Food Club”
{ Koldskål med jordbær, 4 pers. }
Ingredienser:
6 spsk skyr
6 dl kærnemælk
1 moden banan
8 frosne jordbær
3 spsk sukrin gold
1 tsk ren vaniljepulver
Speltflager:
2 dl speltflager
1 spsk kokosolie
2 spsk sukrin gold
Pynt:
friske jordbær
Kom alle ingredienserne til koldskålen i en blender, og blend, indtil koldskålen er tyk og glat. Smag til, og stil koldskålen på køl, indtil den skal serveres.
Kom speltflager, koksolie og sukrin på en varm pande, og rør godt rundt, indtil speltflagerne bliver gyldne og sprøde – pas på de ikke får for meget. Tag dem af panden, og lad dem køle helt af.
Server koldskål med friske jordbær og et gavmildt drys af sprøde speltflager.
{ Banan-brownies, 15 stk. }
Denne opskrift testede jeg i sidste uge og disse brownies smager skønt. Opskrift er uden sukker, men med en smule mørk chokolade og jeg har fundet opskriften på denne blog.
{ Små, rå cupcakes, 10 stk. }
Bund:
1,5 dl usaltede cashewnødder
1 spsk chiafrø
4 spsk alm. kokosmel
20 soltørrede dadler uden sten
1 spsk frysetørrede hindbær
1 spsk kokosolie
ca. 2-3 spsk vand
Top:
2 spsk rismaltsirup eller agavesirup
2 spsk smeltet eller meget blødt kokosolie
ca. 3 spsk rå kakaopulver
havsalt til topping
Kom alle ingredienerne til bunden i en foodprocessor/kraftig blender, og blend det hele godt sammen – tilsæt vand, hvis blandingen virker for tør. Når det hele er blendet godt sammen, fordeles blandingen i små muffinforme af papir. Tryk blandingen godt sammen i formen.
Rør ingredienserne til toppen godt sammen og fordel det over de små kager – drys med en smule havsalt på hver kage. Stil kagerne på køl i ca. 2 timer, hvorefter de er klar til at spises.
Kagerne opbevares på køl og holder sig friske i ca. 3-4 dage.
4 kommentarer
Alle opskrifterne ser fantastisk lækre ud, MEN hvad pokker gør man, hvis man ikke kan tåle nødder? Jeg kan f.eks. kun tåle mandler og peanuts, men synes ikke, at de nødvendigvis smager lige himmelsk, lige meget hvilken opskrift man bruger dem i!
Nøøj, hvor ser det lækkert ud! Jeg skal klart have afprøvet de små, rå cupcakes! Jeg tror dog jeg vil springe over det lave gærde og bare smelte en god mørk chokolade som topping :-)
Ihhh altså… jeg æææælsker simpelthen alle dine opskrifter og tips. Du gir’ mig altid lyst til at eksperimentere mere i køkkenet og jeg har endnu ikke gået fejl med dine forslag. Tusind tak for en super dejlig og inspirende blog!
Juhuuuuuuu – 1000 tak, Mia – hvor dejligt! Jeg er rigtig glad for du læser med – god weekend.