Jeg glemmer altid, at jeg har en hævekurv, så i dag blev den hevet ud af skabet. Det kom der et ret anstændigt brød ud af; jeg vælger at kalde det et rustikt durumbrød.
Gæren røres ud i vand sammen med honning. Mel og salt tilsættes og der røres i dejen indtil den har konsistens som tyk havregrød, uden at den klister for meget – juster evt. på mængden af mel! Dejen kommes over i en anden skål, som har fået en smule olie i bunden – det gør det nemmere at få dejen ud af skålen næste dag.
Dejen ryger på køl natten over eller i ca. 8-12 timer.
Hævekurven drysses med en smule mel og dejen kommes i og stilles til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Dejen vendes forsigtigt ud på en bageplade og skulle gerne have fået flotte striber efter kurven.
Brødet bages i ca. 25 -30 minutter, alt efter størrelse, ved 225 grader.
15 kommentarer
Sådan en kurv der ligner noget, der er fuldstændig umulig at gøre ren, hvis dejen er totalt klisterbananas?
@Anne Mette; hævekurve er svære at gøre rene.. Hvis du drysser mel i bunden hænger dejen ikke fast, men det er svært at få al mel ud mellem sprækkerne :-) og så skal dejen jo ikke være alt for klisterbananas!
Hvor kan man skaffe sif sådan en hævekurv??
Ps hvor ser det dog lækkert ud!!!
/line
@Line; hævekurve kan købes i f.eks. Notre Dame i Kbh. Ellers er der mange web-shops hvor de kan købes billigt.
jeg er VILD med hævekurve. Købte min første, runde i Notre Dame i KBH i januar og har siden bagt utallige ølandshvedebrød, deri. Nu må jeg have flere former og faconer… hævekurve rocks!
@Marian; Ja hævekurve er for seje! Det er nu så hyggeligt at dejen hæver i en lille kurv og så kommer der oven i købet et smukt brød ud af det!
Ih nu skal jeg jo også have en hævekurv. Har ellers flere gange valgt den fra, fordi jeg tror
jeg vil glemme at bruge den…
Er forholdsvis ny på bloggen – men jeg elsker den! Farver, stemningen, billeder – den er skøn!
Har du selv lavet al den grafiske opsætning og design eller har du fået hjælp?
@City Chick; Tak for din kommentar – dejligt du kan lide min blog. Jeg står selv for alt på bloggen – dog har jeg en mand, som er meget skarp til WordPress :-)
Har lige købt en hævekurv :)
Jeg kom tilfældigvis forbi Kop og Kande og de havde hævekurve i 3 forskellige størrelse/former, super.
Så nu skal dejen bare laves og vupti, så har vi et lækkert rustikt brød i morgen tidlig ;)
De sagde i forretningen, at hævekurve ikke skal vaskes…
men bare have lov til at tørre og derefter kan man så støvsuge dem, smart :))
@Birgit; Det er jo genialt at støvsuge kurvene! Tak for tippet :-)
Hvad er forskellen på at bruge en almindelig skål og en hævekurv?
En hævekurv giver et flot mønster i brødet ;-)
Tak for en smuk og inspirerende blog.
Har lige fået en hævekurv i julegave og ville prøve dit spændende brød, men kan da allerede nu se at noget er gået galt her inden det er bagt færdigt. Da jeg ville vende dejen ud på bagepladen blev det bare til en stor flad dejklat uden det flotte mønster da det stadig sad i kurven. Mon der ernoget galt med mængden af mel? Studsede faktisk over at jeg ikke synes det var særlig meget mel der skulle i brødet da jeg kiksede den sammen igår.
Hej Line, dejligt du har fået en hævekurv. Det kunne godt tyde på, at du skal tilsætte mere mel til dejen. Jeg har brugt min opskrift mange gange og den fungerer. Men der er stor forskel på meltyper og deres sugeevne, så tilsæt mere mel, hvis du vil have en fastere dej :-)
Kunne tænke mig at støtte nogle meget fattige “buskkvinder” i Botswana, som laver fantastisk smukke kurve – meget velegnet til hævekurve.
Nogen, som har ideer til markedsføring, forretninger, som vil sælge etc., da jeg intet aner om noget så praktisk.
PS. Kurvene tåler en omgang i opvaskemaskinen :-)