Jeg har længe gået med tanken om at udvikle en sundere fastelavnsbolle uden sukker og hvedemel, men jeg synes faktisk ikke det er muligt at lave en fastelavnsbolle, som kan hamle op med denne skønne variant, som er fyldt med både creme og remonce (og SUKKER). Så derfor skal I ikke snydes for denne gode opskrift på, hvad jeg synes, er de bedste fastelavnsboller.
{ FASTELAVNSBOLLER } 18-20 stk.:
DEJ:
40 g gær
150 g smør
1,5 dl mælk
4 spsk rørsukker
1 tsk stødt kardemomme
2 æg
ca. 450-500 g hvedemel
et nip salt
CREME:
4 æggeblommer
30 g rørsukker
6 tsk hvedemel
4 dl mælk
1 tsk ren vanillepulver (eller kornene fra en vanillestang)
REMONCE:
150 g rørsukker
150 g marcipan
125 g blødt smør
Smelt smørret sammen med mælk i en gryde, og hæld det over gæren, som røres ud deri. Sukker, kardemomme, æg og salt tilsættes og det hele røres godt sammen – jeg brugte min røremaskine. Tilsæt mel indtil dejen bliver smidig og kan æltes uden, at den klistrer for meget, men pas på ikke at tilsætte for meget mel.
Lad dejen hæve i ca. 45 minutter – imens laves creme og remonce.
Alle ingredienser til vaniljecremen kommes i en gryde og varmes langsomt op under konstant omrøring, indtil cremen tykner. Når cremen har en god tykkelse, tages den af varmen og køles af, inden den skal i bollerne.
Rør sukker, marcipan og blødt smør godt sammen og stil det til side.
Når dejen har hævet, rulles den ud af flere omgange og skæres ud til små firkanter. Kom 1 spsk creme og 1 spsk remonce på hver firkant og fold alle fire hjørner ind på midten, så fastelavnsbollen lukkes godt, og indholdet ikke sniger sig ud.
Bollerne sættes med lukningen nedad på en bageplade – inden bollerne skal i ovnen pensles de med mælk eller æg, hvorefter de bages i ca. 12 minutter ved 200 grader, eller til de er gyldne.
Når fastelavnsbollerne er afkølede, pyntes de med tyk glasur eller smeltet mørk, chokolade.
20 kommentarer
De ser lækre ud og der må altså også være plads til en rigtig kage en gang imellem. Så vidt jeg har lært går blodsukkeret ikke amok, når måltidet samtidig er fedtholdig. Og det må man sige de her lever op til.
Kh.
Anne-Marie
Du har helt ret :-)
Skal lave dem i dag :-)
Jeg fik din søde sunde sager og salater i fødselsdagsgave. Nu er jeg lige flyttet til kbh fra århus, så har desværre ikke café glad tæt på mig, men forhåbentligt andre gode alternativer.
Tak for dine fine opskrifter
kh Nanna
Dejligt at høre :-) Jeg savner også Glad, men heldigvis findes der også gode steder her i KBH!
Hej kan man fryse dem ned efter de er bagt ? eller bliver de kedelige ?
Min veninde Pernille, der har bloggen http://glutenfrimagi.dk har faktisk lavet noget fastelavns boller uden mel – dog ikke helt uden sukker, men tænker det bliver svært.
Jeg glæder mig til at skulle prøve at bage dine imorgen. Jeg har lidt svært ved at finde ud af hvor tyk creme skal være når den tages af varmen?
Nøj, de er blevet gode – stor lykke i familien!
Også selv om jeg havde lidt svært ved at få indholdet til at blive inde i bollerne. Mon du har brugt nogle særlige tricks?
Mit fyld har også svært ved at blive inde i bollerne, men det handler om at lukke dem godt sammen. Hvis der flyder for meget ud, så plejer jeg at smøre det under bunden på bollerne, for det skal ikke gå til spilde :-)
Skal det være rørsukker eller kan man godt bruge almindelig sukker? Jeg har nemlig et ordentligt laget af almindelig sukker..
Du kan sagtens bruge alm. sukker :-)
Nøj, hvor ser det bare ekstra flot ud med rød-grøn-pynt på. Er det pistacie og frysetørret hindbær? Det får dem lige ophøjet fra en almindelig fastelavnsbolle til luksusudgaven :-)
Vil lige tilføje, hvis andre kunne have brug for info – Cremen kan sagtens lade sig gøre at lave med soyamælk med vanille i stedet for mælk, til os med problemer i dén afdeling :-)
Super – tak for tippet :-)
Hej Ditte.
Tak for opskriften. De ser SÅ lækre ud! Dem vil jeg bage i morgen.
Jeg forstår ikke hvordan du får cremen til at blive inde i bollen. Synes altid cremen flyder ud, lige meget hvor meget jeg presser siderne sammen.
Det er også svært…. Mit fyld/creme flyder altså også en smule ud.
Super lækre fastelavnsboller – det må jeg gi’ dig.
Jeg har dog for meget remonce tilbage. Ved du om man kan fryse det ned?
Det tror jeg helt sikkert du kan :-)
Jeg lavede dem sidste år – min familie var vilde med dem! De har indimellem talt om dem siden. Så jeg er gået i gang med dette års 1. omgang. Håber de bliver lige så flotte denne gang :) Tak for en god opskrift!
Dejligt at høre :-)
Husk lige at skrive at mælken og smørret skal køle af, ellers dræbes gæren (det gjorde jeg)…
Ellers lækre boller!!