Endnu engang vil jeg snakke lidt om morgenmad, men inden jeg gør det, så vil jeg bare sige TUSIND TAK for alle de FLOTTE ord, som min bog får med på vejen rundt omkring – både på andre blogs, Instagram, men også de private mails jeg modtager med rosende ord – TAK. Hvis du har lyst til at læse anmeldelser af min bog, så kan du gøre det hos Danske Webchicks, Stinna, A Tasty Love Story, Rav Food, Brændstof, Fru Kofoeds Køkken eller denne meget fine anmeldelse.
Min bog kan købes hos Saxo med rabat, og indeholder både inspiration til morgenmaden, snacks, frokost, aftensmad og lækre desserter.
Ved at starte morgenen med en god fedt, fibre protein får du en rigtig god og lang mæthedsfornemmelse, som påvirker dit energi- og koncentrationsniveau resten af dagen. Hvis du er i gang med et vægttab eller gerne vil tabe dig, så lad endelig være med at springe morgenmaden over, da du bedre kan skippe fristelserne senere på dagen, hvis du kommer godt fra start med en sund og mættende morgenmad.
Her kommer fire opskrifter, som ofte står på morgenbordet hos mig.
Kokosgrød med kanel og banan, 1 portion – 21 g kulhydrat pr. person
Denne opskrift kan sagtens konkurrere med den klassiske havregrød. Grøden kan enten toppes med friske bær eller spises uden noget.
2 spsk hørfrømel
2 spsk alm. revet kokosmel
½ banan, moset
1 tsk stødt kanel
et nip salt
ca. 1,5 dl kokosmælk
Topping:
½ dl friske bær
1 spsk mandelflager
Alle ingredienserne kommes i en lille gryde og varmes langsomt op under omrøring. Når grøden er tyknet og blevet varm hældes det i en skål og toppes med fx. mandelflager og friske bær.
Bagte avocado med æg, 4 pers. 9 g kulhydrat pr. person
Bagt, varm avocado lyder nok en anelse mærkeligt, men det smager virkelig dejligt – det får en mild smag og cremet konsistens, og holder dig mæt længe.
2 moden avocado’er
4 æg str. S/M
salt og peber
karse
Halvér avocado’erne, tag stenen ud og evt. lidt ekstra kød, så der er plads til æg. Stil de halve avocado’er i et ildfast fad – kom evt. en smule staniol omkring avocado’erne, hvis de har problemer med at stå lige. Slå et æg ud i hver avocado, og bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter. Serveres lune med masser af frisk karse, og evt. bacon :-)
Vågn-op-kaffe, 1 pers. 0,1 g kulhydrat pr. person
Denne type kaffe går også under navnet Bulletproff kaffe, og er de seneste år blevet meget populær i paleo-kosten. Kaffen kan ind imellem bruges som morgenmad, da den erstatter et måltid, og holder dig mæt hele formiddagen. Jeg vil anbefale kun at drikke det ind imellem, og sørge for at spise rigtig mad de fleste dage.
1 kop stærk kaffe, ca. 2,5 dl
1 spsk usaltet smør
1 spsk kokosolie
Blend alle ingredienser sammen i ca. 20-30 sekunder – drik kaffen med det samme.
Fry-up med æg og grønt, 4 pers. 4,5 g kulhydrat pr. person
Det gode ved denne ret er, at du kan bruge de grøntsager du bedst kan lide og som du har i køleskabet. Jeg laver den i weekenderne, når jeg skal have brugt mine grøntsagsrester fra ugens løb.
400-500 g grøntsager, fx. spinat, squash, peberfrugt, asparges, løg, broccoli, grønkål
4 tsk kokosolie
salt og peber
evt. krydderurter, fx dild eller basilikum
4 spejlæg
Rens og skær grøntsagerne ud i mundrette stykker. Varm olie op i en stor pande og svits de forskellige grøntsager i 4-5 minutter, krydr med salt og peber – evt. krydderurter, og steg videre et par minutter. Serveres med 4 spejlæg.
18 kommentarer
Alle anmeldelserne er fuldt ud berettigede. Kogebogen lå og ventede på mig, da jeg kom hjem fra juleferie, og jeg slugte den med stor fornøjelse og har tilberedt flere af de fantastiske opskrifter. TAK for inspiration og super appetitlige billeder.
Dejligt at høre, Linda – det er jeg så glad for :-)
Ser alt sammen lækkert ud. Hvis man gerne vil tabe sig, hvilken skal man så vælge?
Det kommer jo meget an på, hvordan du ellers spiser – hvis du lever efter low carb principperne, så kan du fx. gå efter grøntsager med æg + en smule kød til morgenmad – det vil helt klart holde dig mæt længe og holde dit blodsukker stabilt i mange timer. Mit bedste råd er i hvert fald at droppe sukkerholdige produkter til morgenmad, og fokusere på at spise et mættende måltid bestående af mange proteiner og fedt :-)
Tusind tak for dit hurtige svar. Lever neget sundt. Spiser ikke brød, ris og andre lign produkter. Og sukker rører jeg aldrig. Kun æg, grøntsager, fisk og kylling og faktisk rigtig meget af det sunde fedt. Vil bare gerne tabe mig et par kilo. Der sker bare ikke noget.
Et hurtigt spørgsmål mere. Hvor mange æg må man spise om dagen? Bruger 1 helt æg + 2 æggehvider ekstra til omelet. Nogle gange 2 hele æg. Er det for meget?
Det er virkelig svært at svare på – jeg spiser ofte 2-3 æg om dagen, og jeg ved, at mange som spiser enten low carb eller paleo, spiser langt flere æg pr. dag. Måske din krop ikke ønsker at tabe sig mere, og derfor har du så svært ved de sidste kilo. Mit råd kunne være at se på, hvilke grøntsager du spiser og om nogle af dem har et højt indhold af kulhydrat – måske prøve at spise meget low carb i en periode og se om det kan give resultat :-)
Fantastisk kogebog:-)
Jeg ved, at jeg har det godt på low carb, men i mine første forsøg blev maden tit lidt voldsom og ubalanceret rent smags- og konsistensmæssigt.
Med din bog synes jeg, man kan lave low carb mad på et mere raffineret kulinarisk niveau, så det bliver mad man til enhver tid har lyst til, og ikke bare som element i en midlertidig kur:-) Fantastisk:-)
Kh Kristina
Tusind TAK, Kristina. Sikke nogle dejlige ord – det er jeg virkelig glad for at høre :-)
Hej Ditte
Hørfrømel til kokosgrøden – kan man købe det, eller fintmaler du bare almindelige hørfrø, aå det bliver til mel?
Bedste hilsner
Ditte
Hej Ditte, Du kan bruge begge dele – det er super nemt selv at male hørfrø til mel, men det kan også købes i helsekostbutikker.
Hej Ditte.
Det ser virkelig lækkert ud. Til kokosgrøden står der er man skal bruge hørfrø-mel….kan man bruge andet mel, såsom rismel, kokosmel (fintmalet) eller boghvede mel? Eller skal det være hørfrømel?
Bedste hilsner Mia
Du kan fx. bruge kokosfibermel, så du stadig får lidt fibre – har ikke prøvet med de andre typer!
Hej Ditte. Hvis man skal male hørfrø til mel hvilken maskine/tool kan man så anvende ? Kan man f.eks. bruge en elektrisk kaffekværn ? Mange venlige hilsner Gitte
Ja, du kan sagtesn bruge en elektrisk kaffekværn :-)
Super god kogebog!
Jeg er rigtig glad for low-carb kogebogen, som inspirerer mig til at lave sund, og stadig yderst velsmagende mad.
Tak!
Kh Ida
Tusind tak, Ida – det er dejligt at høre
I ‘grød’-opskriften, anbefaler du så at man bruger light kokosmælk eller den fuldfede af slagsen?
Kh, en madglad læser
Helt sikkert den fuldfede :-)