Hvis jeg skulle vælge én ting jeg kunne spise hver dag, så ville mit valg falde på fisk. Jeg er vild med fisk, men desværre spiser jeg det ikke så ofte som jeg gerne ville, da jeg synes det er svært at navigere rundt i kvaliteten af fisk. Jeg vil helst spise fisk (og kød) der er økologisk, og hvor jeg med sikkerhed ved, at dyret har haft det godt, og blevet slagtet/fanget på en skånsom og bæredygtig måde.
Derfor blev jeg meget glad, da jeg fandt ud af, at Thomas Rode har lanceret en ny serie af bæredygtig fisk, og jeg har ovenikøbet været så heldig at smage nogle af produkterne, som er super lækre og velsmagende. Rodes fisk kan indtil videre købes på Nemlig.com, Hav i Torvehallerne og Boutique Fisk i Magasin.
Thomas Rodes produktserie er blevet til i samarbejde med Kasper Andreasen fra Dansti Seafood. Kasper Andreasen er grossist og har handlet med røget laks i over 25 år. Han fortæller, at Thomas Rode sværgede til hans hele islandske laks, allerede dengang han var på Kong Hans. Derfor var det naturligt for Thomas Rode at kontakte ham, da han fik ideen til serien af bl.a. bæredygtig røget laks. ”Jeg kan godt lide at tage ud og finde små røgerier. De mindre producenter er virkelig passionerede omkring det de laver. Det gælder især i Island – og siden Thomas har en stor forkærlighed for islandsk laks, gav det helt sig selv”, fortæller Kasper Andreasen.
Jeg har kastet min kærlighed på en Islandsk kildeørred, røget på bøgetræ. Fisken er opdrættet i fuldstændig rent smeltevand fra den islandske gletcher, Vatnajokull. Iskoldt strømmende vand, naturligt filtreret gennem oldgamle lavalag, sikrer ørrederne optimale forudsætninger for en naturlig og langsom vækst. Resultatet giver utroligt fast kød, uden brug af antibiotika. Filettering, saltning og røgning sker nænsomt med håndkraft. Fisken smager fantastisk præcis som den er, fx. på et stykke brød eller til morgenmad sammen med æg – i morges spiste jeg den sammen med pesto, tomater og stegt halloumi-ost. Ind imellem kan jeg dog godt lide at bruge røget fisk i varme retter, så jeg vil dele to opskrifter med jer, hvor der kan bruges enten røget laks eller kildeørred. (Det er sikkert blasfemi at bruge den delikate fisk til disse retter, men det ændrer ikke på, at det smager godt)
{ Små glutenfrie tærter med laks og spinat }
4 stk.
Dej:
200 g alm. mandelmel
3 spsk hørfrø
1 æg
et nip salt
40 g smør
Fyld:
100 g røget laks
2 håndfulde babyspinat
2 æg
100 g revet ost
revet skal fra 1 citron
salt og peber
Bland ingredienserne til tærtebunden sammen, og tryk dejen ud i fire
små tærteforme (10 cm) eller en stor rund (22 cm). Bag bundene ved 200
grader, varmluft i ca. 15 minutter til de er gyldne. Fordel laks og spinat i de forbagte tærtebunde. Rør æg, revet ost, citronskal, salt og peber sammen og fordel blandingen ovenpå laks og spinat.
Bag tærterne igen ved 175 grader i ca. 15 minutter, eller indtil æggemassen har sat sig.
{ Fiskekager med quinoa }
10 stk.
150 g quinoa
200 g røget laks eller kildeørred
2 æg
1 håndfuld bredbladet persille, finthakket
skal fra 1 øko citron
salt og peber
olie til stegning
Skyl og kog quinoa efter anvisning på pakken – lad det køle en smule af inden det blandes med de øvrige ingredienser. Hak laksen i små stykker og rør det sammen med quinoa, æg, persille, citronskal, salt og peber. Stil evt. farsen på køl i ca. 30 minutter. Form små flade bøffer af farsen og steg dem i olie på en varm pande indtil de er sprøde og gyldne på begge sider. Fiskekagerne kan serveres lune eller kolde.
6 kommentarer
Hej Ditte
Det er også muligt at købe fisk i nærheden af København.
F,eks, kutteren Dina i Vedbæk har en fantastisk råvarehåndtering. Tilmelding duer ikke til denne – på de andre både virke det.
Alle kuttere der fisker i Øresund må ikke fiske med trawl.
Der er masser af fisk i Øresund.
Jeg kan kun anbefale det. Jeg køber en gang om ugen. Nu er det snart stenbiddertid. Mums.
Det kræver du selv kan håndtere fisken.
Hilsner Jens.
Hej Jens,
Tusind tak for tippet og linket – det vil jeg helt sikkert se nærmere på.
Ps. Linket. http://www.havfriskfisk.dk/skib.asp?id=33
Du kan også købe frisk, lækker og bæredygtig fisk hos Skagenfood.dk, de leverer fisken i hele landet, i termokasser og på is. Der kan du også købe økologisk laks. Jeg ville tænke over fisk fra Øresund, det er det mest forurenede vandområde omkring Danmark, gravide frarådes at spise fisk derfra.
Tak for tippet – dem har jeg kigget på flere gange, men vidste faktisk ikke de havde bæredygtig fisk :-)
Gennem de sidste snart 20 år har der været arbejdet seriøst med udvikling af regler og omlægning af produktion af en række seafoodprodukter rundt om i verden – herunder også under danske himmelstrøg.
Danmark er faktisk blevet EU’s største producent af økologisk opdrætsørred, blåmusling på lineproduktion, tang, krebs mv. I Norge, Skotland og Irland produceres økologisk laks. Læs mere om denne udvikling, produkterne og reglerne på http://www.okofisk.dk eller på FB-gruppen Danske økologiske fisk og skaldyr: https://www.facebook.com/groups/186191638110004/
Økologiske fisk – for fiskene, for miljøet og for dig :-)