The Food Club
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop
  • Forside
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Bagværk
    • Dessert
    • Fermentering
    • Kage
    • Morgenmad
    • Salat
    • Søde sager
    • Vegetar
  • Rejseguides
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Keramik
  • Shop

The Food Club

If it's your first night at Food Club, you have to cook!

Bagværk

Guide til surdej

af Ditte Ingemann 4. marts 2017


Det er efterhånden meget sjældent at jeg bager brød, men jeg har alligevel altid en surdej stående på køl, hvis trangen melder sig. Jeg har lavet en guide til surdej og surdejsbrød, og vil dele den med jer, hvis I skulle have lyst til at kaste jer ud i surdejens univers. Rigtig mange tror, at det er meget besværligt at lave og passe en surdej. Sådan havde jeg det også i starten og var en smule angst ved tanken om at have et lillebitte levende væsen stående på køkkenbordet, som jeg skulle passe hver eneste dag. Desværre gik der heller ikke længe, før den blev dårlig og endte i skraldespanden.

Siden min første fiasko har jeg dog formået at holde liv i min surdej, og jeg bruger den hver gang, jeg bager brød. Du kan sagtens bage rigtig lækkert brød uden en surdej, men jeg vil dog klart anbefale at anskaffe sig en – enten ved at lave sin egen, købe sig til en færdiglavet eller arve fra en anden surdejsentusiast. Udover at det er ret tjekket at bage med surdej, så forbedrer det også brødets smag og tekstur markant. Min surdej er ret våd og tynd, og det eneste, jeg skal gøre for at holde den i live, er at røre i den, fodre den og bruge af den. Når den først er i gang, er den nem at holde ved lige.

I mine brødopskrifter bruger jeg en lille smule gær sammen med surdejen, så brødet både hæver flot og får en dejlig syrlig smag.

4 dl vand
2 dl økologisk hvedemel
1 dl økologisk rugmel

Rør alle ingredienserne godt sammen og hæld blandingen over i et rent syltetøjsglas eller en anden beholder. Stil beholderen eller glasset på køkkenbordet og sæt ikke låg på. Lad surdejen stå på køkkenbordet i ca. 4-5 dage – rør gerne i den hver dag. Surdejen skal helst begynde at boble og dufte syrligt i løbet af dagene. Når surdejen er færdigudviklet og både smager og dufter syrligt, nærmest øl-agtig, stilles den på køl og låget lukkes til. Det er vigtigt, at din surdej virker levende og boblende – nu er den klar til brug.

Når du bruger af din surdej, erstatter du med nogenlunde samme mængde vand og hvede- eller rugmel, som du har brugt til dit brød. Således frisker du surdejen op og holder den i gang. Hvis du i en længere periode ikke har brugt af din surdej, skal du huske at friske den op. Det gøres ved at erstatte 1 del “gammel” surdej med 1 del nyt vand og mel. Efter noget tid vil mel og vand helt naturligt dele sig. Derfor er det vigtigt at røre i den dagligt, så mel og vand igen bliver blandet.

{ Surdejsboller med ølandshvede }
8-10 stk

Disse boller er nok mine favoritboller, så hvis du er så heldig at have en surdej, kan jeg klart anbefale dig at prøve denne opskrift. Bollerne smager også godt med en smule grøntsager i; prøv fx at tilsætte 65 g revet gulerod eller pastinak til dejen.

5 g gær
4 dl koldt vand
¾ dl surdej
2 tsk havsalt
ca. 200-250 g ølandshvedemel, groft
1 dl havregryn
ca. 300 g ølandshvedemel

Rør gær, vand og surdej sammen – tilsæt salt, havregryn og groft ølandshvede og rør det sammen på en røremaskine. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og justér evt. mængden – der kan være stor forskel på mel og melets sugeevne, så mine mål er blot vejledende.

Start ud med lav hastighed på røremaskinen og sæt mere turbo på efterhånden. Når dejen slipper skålens kanter og begynder at være smidig og danne tråde, kan du lave en glutenprøve, som i al sin enkelhed går ud på at tage et stykke dej og strække det ud mellem fingrene, uden at det går i stykker. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes i længere tid. Når dejen er æltet godt, i ca. 8-10 minutter (den må endelig ikke være for tør), kommes den i en lukket beholder med en smule olie i bunden og sættes på køl natten over eller i 10-20 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og vend den ud på et meldrysset bord. Form dejen til brød eller boller. Bollerne kan vendes i en blanding af kerner og frø, inden de sættes i ovnen. Det er vigtigt, at ovnen er supervarm, dvs. ca. 250 grader, før bollerne sættes ind. Bag bollerne i ca. 15-20 minutter, til de har en sprød og gerne mørk overflade. Hvis du har en bagesten, så brug endelig den.

Guide til surdej was last modified: maj 25th, 2017 by Ditte Ingemann
15 kommentarer
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
tidligere
Namaste fra Nepal
næste
Moderne rugbrødsmadder

Mere af det samme

Så er der speltboller

22. januar 2012

Skønne Scones

23. oktober 2011

Kanelsnurrer med surdej

3. april 2018

Brændende rugbrød

22. april 2012

Foccaciabrød med surdej

21. juni 2012

En bid brød

25. november 2011

Knækbrød i stjerneform

27. november 2011

Banankage med kanel & mørk chokolade

24. januar 2017

Skærtorsdagsboller

21. april 2011

Brød & Blodappelsin

12. februar 2012

15 kommentarer

Mette 4. marts 2017 at 16:04

Hvor lang tid skal brødet have i oven, sådan ca? Tænker det Skal gæld længere tid end bollerne.
God weekend

Svar
Ditte Ingemann 5. marts 2017 at 04:35

Hej Mette, Hvis du bager et helt brød af hele portionen, så vil jeg skyde på ca. 30 minutter – god weekend til dig.

Svar
mormormedstiletter 4. marts 2017 at 18:02

Det er godt nok også noget ekstra lækkert brød man bager af surdej:-)
Jeg tænker at jeg vil forsøge mig med det, når vi er hernede i Malaga hvor de kun har tørgær…Mon man kan bruge det i stedet for rigtigt gær?

Svar
Ditte Ingemann 5. marts 2017 at 04:16

Åh, det ved jeg faktisk ikke – mon ikke du kan finde mere info et sted på nettet omkring tørgær. Jeg bruger alm. gær, så tør ikke svare på om du får samme resultat med tørgær :-) Men lad mig vide, hvis du prøver dig frem eller finder info på det. Kh Ditte

Svar
Anna Aulin-Christoffersen 4. marts 2017 at 21:39

Tak for inspiration til at gære et nyt forsøg me surdej – Jeg elsker smagen, men har aldrig rigtig haft held til at holde den i live. Nu giver jeg det et nyt forsøg.

Skøn blog i øvrigt :-)

Svar
Ditte Ingemann 5. marts 2017 at 04:15

God fornøjelse med surdejen – jeg håber du har bedre held denne gang. Kh Ditte

Svar
Louise 5. marts 2017 at 13:44

Hej Ditte
Hvilken røremaskine har du/hvilken kan du anbefale? Har du også en anbefaling til en god food processor? Mvh Louise

Svar
Trine 6. marts 2017 at 07:48

Hej Ditte.
Er det vigtigt at det er økologiske meltyper?

Mvh Trine

Svar
Iben Hahne 7. marts 2017 at 07:25

Hej tak for en god blog
Jeg har fået en surdej og opskrift til rugbrød, men der tager man ny surdej fra af den færdige dej inden den sidste hævning.

Kan jeg også bruge din surdej til rugbrød?
Forstår jeg det rigtigt, når jeg ved din surdej bare tager den mængde fra jeg skal bruge, og så bagefter tilfører samme mængde vand mel?
Hvor længe kan den stå i køleskab inden bruges næste gang? Skal man røre i den dagligt eller bare når den “skal vækkes igen”?
Kan den evt være alene hjemme når jeg er på ferie Og så vækkes ved at tilsætte ny 1 del som du skriver?
Undskyld alle spørgsmål, men er frygtelig forvirret og upraktisk På forhånd tak iben

Svar
Dorthe 9. marts 2017 at 12:40

Til Mormormedstiletter: Prøv at spørge efter “levadura” i et brødudsalg/bageri i Malaga. Da jeg boede i Spanien for mange år siden, købte jeg frisk gær der. Det var dog ikke i Malaga :-)

Hilsen Dorthe

Svar
Mikkel Jørgensen 20. marts 2017 at 20:05

Hej Ditte,

Et tip som mange ikke er obs. på idag, men som hjælper til at holde brødet friskt langt længere er at bruge lidt gammelt opblødt brød i dejen. Det kræver godt nok lidt ekstra mel efterfølgende, men det kræver ikke alverden.

Svar
Ditte Ingemann 20. marts 2017 at 20:22

Tusind tak for det gode tip – det vil jeg prøve :-)

Svar
Ditte Ingemann 23. marts 2017 at 13:28

Kære Iben, Jeg bruger kun denne surdej til hvedebrød – og du har forstået helt rigtigt ift. at du tager den mængde fra du skal bruge, og så bagefter tilfører samme mængde vand/mel. Du må meget gerne røre i din surdej hver dag eller i hvert fald et par gange om ugen. Hvis der går længe imellem du bruger den, fx. 1-2 måneder, så tager du bare en smule fra, fx. 1 dl og tilfører samme mængde vand/mel. KH Ditte

Svar
Ellen 12. juli 2017 at 21:59

Hej Ditte
God inspiration og bekræftelse af mine erfaringer. Har været på Bagekursus om surdej – det var godt- men svært at føre ud i praksis. Så der er kasseret nogle portioner mislykket brød- for surt, ikke hævet, for tørt, for fladt. Fandt en opskrift med tilsætning af gær som du beskriver en ærtstor klump. Og så lykkes det . Dejligt at blive bekræftet af din beskrivelse. For ja – smagen og teksturen på brød med surdej er bare god.
Har prøvet både et par timers hævning ved stuetemperatur , og natten over i køleskab !
Er også lige blevet inspireret af Chad Robertson . Og det er jo heller ikke nogen raketvidenskab i følge ham . Men det er noget med at kende sin surdej ….

Svar
Marianne 14. februar 2018 at 21:49

Kære Ditte,
Efter at surdejen har stået på bordet nogle dage og er klar til brug, har du den så derefter altid stående i køleskabet . Tager du den ud af køleskabet noget tid inden du bruger den eller har den bare køleskabstemperatur når du bruger den ? Når du har frisket surdejen op, sætter du den så i køleskabet med det samme eller skal den igen stå nogle dage på bordet .? Hvor lang tid går der fra surdejen er frisket op til den er klar til brug igen ?
Ved det er mange spørgsmål, men håber du vil give dig tid til at svare
Tusinde tak for fantastiske opskrifter

Svar

Kommentér Fortryd besked

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Nyhedsbrev

Indtast din email og abonnér på nyt fra The Food Club:

Kategorier

  • Aftensmad
  • Bagværk
  • Blandede bolcher
  • Dessert
  • Fermentering
  • Go'Morgen Danmark
  • Grøn mandag
  • Kage
  • Kogebog
  • Konkurrence
  • Morgenmad
  • Rejser
  • Salat
  • Sundhed
  • Søde sager
  • Vegetar
  • Workshop

Populære indlæg

  • guf guf guf

    30. juni 2011
  • Mine 10 bedste salater

    27. april 2014
  • Lækre linsebøffer

    14. august 2013
  • TACO-FEST

    25. februar 2014
  • Suveræne selleribøffer!

    27. december 2012

Følg mig

Facebook Instagram Pinterest Youtube

Om Ditte Ingemann

Om Ditte Ingemann

Hej, jeg står bag madbloggen The Food Club og en hel bunke kogebøger – mere om bloggen, mine bøger og mig her →.

Min seneste kogebog

Min seneste kogebog

Køb min seneste kogebog KRYDRET lige her →

Seneste 3

  • Julet kålsalat med and & vaniljedressing

    20. december 2018
  • Konkurrence: KRYDRET & CABBAGE KARMA

    16. december 2018
  • Økologisk tahinkonfekt – smager så englene synger

    13. december 2018

Instagram


Fatal error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/thefoodclub.dk/public_html/wp-content/plugins/instagram-slider-widget/instaram_slider.php on line 971