Da jeg forleden dag bagte pæretærte med karamel, var der en smule tærtedej og en hel del karamel tilovers. Det tryllede jeg om til en sød lille galette med æble, mandler og karamel.
Man skal ikke være ked af det, hvis man ikke er indehaver af en tærteform, for så kan man bare lave en galette istedet for. Jeg synes, de er langt mere dekorative og rustikke end almindelig tærter.
I stedet for æbler, kan de fleste typer af frugt og bær benyttes og hvis man ikke har karamel ved hånden, skyder jeg på, at lidt marcipan også kan bruges. Tror faktisk det meste smager godt pakket ind i mørdej, så hvis man har vinterferie og mangler inspiration, så synes jeg man skal kaste sig over tærtebagningen, og evt. også karamelkogning. Det er så nemt at lave karamel og det smager eventyrligt. Jeg gentager lige hvordan karamellen laves:
Det kræver kun en dåse kondenseret mælk (jeg købte min i Irma) og en gryde med kogende vand. Dåsen, som skal være lukket, placeres i det kogende vand og simrer i ca. 3-4 timer, hvor man faktisk kun skal sørge for, at dåsen hele tiden er dækket af vand. Jeg tog min dåse op efter 3,5 time, lod det køle af og hældte derefter karamellen i et syltetøjsglas, som nu står i køleskabet og bruges til morgenbrødet, pandekager, grød og kager.
Jeg har tidligere lavet fuldkornsgalette med bagte grøntsager og gedeost – den kan også anbefales på det varmeste.
7 kommentarer
Jeg synes bare, at limen fra dåsen sætter sig i gryden i laaaaang tid bagefter, og det er vanvittigt træls. Har du et tip til at undgå det? Mmm dulce latte er afhængighedsskabende!
@Ida; Det er simpelthen bare så lækkert og jeg er allerede afhængig :-) Mht. limen har jeg ikke oplevet det samme, men det lyder rigtig træls!
Hejsa
Vi er også blevet afhængig af karamellen og for at blive fri for det stads i gryden piller jeg limen af dåsen inden den kommes i gryden ved hjælp af varm vand og knofedt, så overlever gryden den hårde behandling.
Tak for en inspirerende side.
M
Hej M, Tak for din kommentar og for tippet ang. limen :-)
Mmm, hvor det lyder lækkert! Og du har helt ret i, at en galette har et mere flot og rustikt udtryk.
Hej Ditte
Forleden købte jeg for første gang, inspireret af dig, dolce latte. Jeg er normalt ikke særlig glad for søde ting, men hold op, det smager godt!
Tænkte at du måske ville se hvordan en jomfru ud i den slags bruger karamelen: http://www.le-kat-blog.blogspot.com/2012/04/guf.html
Tak for en skøn blog <3
Hej Katinka, tak for din kommentar – dejligt du kan lide min blog og har kastet dig ud i karamel-eventyret :-)