Som jeg tidligere har skrevet, så er morgenmad super vigtigt for mig – måske det vigtigste måltid. Jeg er hele tiden på jagt efter nye morgenmads-idéer – hvis du også er det, så læs mere her, hvor jeg har samlet tre af slagsen, som måske kan inspirere dig til at skifte den traditionelle morgenmad ud.
Den første morgenidé er egentlig bare en simpel havregrød tilsat kanel, vanillepulver, honning, mandler og friske figner – altså en luksus udgave af den klassiske havregrød, som bliver en smule kedelig i længden.
Vanillegrød, 2 pers.:
2 dl havregryn
4 dl vand
1 tsk kanel
1 tsk ren vanillepulver
et nip salt
2 spsk mandler
2 figner
flydende honning
Havregryn og vanille kommes i en gryde sammen med vand og simrer under omrøring i ca. 5 minutter, hvorefter grøden smages til med kanel og salt. Jeg laver min grød forholdsvis tyk, så tilsæt mere vand, hvis den skal være tyndere.
Grøden anrettes i skåle og pyntes med hakkede mandler, små stykker figner og honning.
Jeg kendte ikke til bircher muesli før min moster anbefalede det i forbindelse med indlægget om køleskabsgrød – de minder nemlig en smule om hinanden. Bircher muesli kan laves på mange måder og da jeg var i Berlin fik jeg en rigtig lækker variant, som var fortyndet rigtig meget med mælk og fyldt med tørrede frugter. Min egen version er tyk og med frisk frugt i stedet for tørrede.
Bircher muesli, 2 pers.:
60 g speltflager eller grovvalsede havregryn
2,5 dl kærnemælk
1 tsk ren vanillepulver
ca. 100 g skyr
2 spsk agvesirup
2 spsk mandler
1 spsk usaltede pistacienødder
2 pærer, eller anden frisk frugt
Rør speltflager, kærnemælk og vanille sammen og kom det i et sylteglas eller en anden lukket beholder og stil det på køl natten over. Næste morgen røres det sammen med skyr eller yoghurt – hvis du ønsker en tyndere konsistens, så rør det op med mælk. “Grøden” toppes med sirup, hakkede nødder og små stykker frugt.
Hjemmelavet musli er en af mine favorit-ting om morgenen. Det gode ved musli er, at du stort set kan komme alle slags nødder, kerner, gryn og flager i, og det smager bare altid godt. Jeg er helt klart mest til ristet musli fremfor “rå” musli.
Musli med kokos:
30 g mandler
30 solsikkekerner
30 g kokosflager
30 g hørfrø
50 g havregryn
50 g speltflager
30 g boghvedeflager
1-2 spsk kokosolie
1-2 spsk flydende honning
Start med at tænde ovnen på 175 grader. Mandler og solsikkekerner hakkes groft og blandes med kokos, hørfrø, havregryn, spelt- og boghvedeflager. Når det hele er blandet sammen tilsættes kokosolie og honning og der røres godt rundt til det hele er dækket af olie og honning og er en smule klisteret.
Det hele kommes på en bageplade med bagepapir og ristes i ovnen i ca. 20 minutter – der skal røres i muslien undervejs og når det hele er gyldent og sprødt tages muslien ud, køles af og opbevares i en tætsluttet beholder.
Har du mon en favoritidé til morgenmaden, så del den gerne :)
23 kommentarer
Åhh hvor dejligt med ny inspiration til morgenmaden. Det er helt klart mit yndlingsmåltid og jeg elsker at prøve nye morgenmadsopskrifter! Jeg er specielt vild med “skåle-mad”, som vi kalder det herhjemme, så ovenstående er jo bare fede nye tips :)
Du nævner vanillepulver – er der ikke noget med, at det er sundere end vanillesukker? Og hvor køber man pulveret henne?
Hej Agathe, jeg bruger vanillepulver fra Urtekram, som er ren vanille, altså uden tilsat sukker. Det er ligesom vanillestænger, bare en del nemmere når det skal gå stærkt ;-)
åh, hvor er det lækkert med alle de morgenmadsforslag. Jeg ved jo slet ikke, hvor jeg skal starte!
Tak Michelle :-)
Min favorit morgenmad for tiden er syr med Æble/ingefær kompot med mandler og lidt honning. Det gør bare starten på dagen bedre
Kompot med æble og ingefær lyder super lækkert – det må afprøves :-)
Ja morgenmaden er en vigtig start på dagen..
Jeg har netop lavet den smukkeste marmelade/kompot af hokkaido, æble, appelsin, citron, frisk ingefær og vanilie, sååå lækkert på både nybagte boller og skyr og sikke en farve :))
Mmmmm, det lyder sørme lækkert og meget passende til efteråret :-)
Sikke lækre varianter, særligt den med figen gad jeg gerne at prøve. Har dog sjældent tid i hverdagene til at eksperimentere, da jeg møder tidligt på min uddannelse, men i weekenden ville det være oplagt (:
– Anne
Ja, mine morgenmadsforslag er alle perfekte til en weekend, hvor man har god tid :-)
Hej Ditte.
Jeg er stødt på køleskabsgrød tidligere, men det var en trist oplevelse, men sådan som du “forkæler” dine udgaver, ja så er det da virkelig værd at overveje.
Kan køleskabsgrød laves uden mælk? Eller bliver det så bare ren tapetklister?
Altså øllebrød er jo også en lækkerbisken om morgenen – ellers er jeg selv rigtig meget til grød, og pifter dem gerne op som dig med nødder og tørret eller rå frugt. Forleden lavede jeg en lyn-kompot af nogle lidt kedelige blommer, de blev skåret i både, kom i gryden med en halv vanillestang og en sjat agavesirup. Og så blev det serveret ovenpå dels havregrød og skyr. Mums. På den måde blev jeg fri for sukker.
Tilsidst er jeg nød til at spørge dig, redigerer du dine billeder? Og hvis, i hvilket program? Elsker din styling og dine billeder!
Mvh La Cucina Nada, der lige nu drikker morgenkaffe og ikke kan komme i gang med min opgave …
Hej Nada, Jeg har ikke prøvet at lave køleskabsgrød uden mælk, men det bliver altså også en smule klistret med mælk, så du skal sørge for at røre det godt rundt inden servering. Jeg har længe overvejet øllebrød, men husker det ikke som nogen lækkerbisken fra min barndom – har du en god opskrift?
Ja, jeg redigerer mine billeder og bruger primært Aperture til billedebehandling og photoshop til mine grafiske elementer :-)
Rigtig god dag til dig – håber du kommer i gang med opgaven ;-)
Hvor ser det godt ud Ditte.
For tiden er jeg fan af havregrød med krydret æble/ingefær-kompot, det pepper virkelig grøden op og giver masser af smag!
Bruger fx denne her: http://smagsloejer.dk/2012/09/aebleingefaer-kompot-perfekt-kryddertopping-til-lunt-brod-eller-grod/
Tusind tak, Christina. Nu er du den tredje, som anbefaler kompot med ingefær – jeg må absolut teste det :-)
Åh, hvor ser det LÆKKERT ud – tak for skøn inspiration!
/Tine
http://madmusikmode.blogspot.nl/
Tak Tine :-)
Morgenmad og aftenkaffe…
Jeg har lige lavet dine skønne og lækre bountybar, mums :))))))
Mumme!
Rigtig gode opskrifter – gid jeg havde tiden til at kunne lave noget særligt om morgen – værdsætter desværre de ekstra 10 minutter i sengen :) Dårlig vane
Tak for lækker inspiration!! Jeg bliver simpelthen nødt til at høre, hvor er den rustikke skål med hank fra?
Den er fra Würtz keramik ;-)
Mmm vanillegrøden blev rigtig god!
Tak for en god blog :-)
Dejligt den faldt i din smag!