Jeg er temmelig glad for kikærter og dermed også for hummus. Til gengæld har jeg fundet ud af, at mit liv er for kort til at udbløde kikærter og derefter koge dem. Jeg må indrømme, at jeg napper dem direkte fra dåsen. Mit hummusbehov kan opstå meget pludseligt, og så har jeg altså ikke et døgn til at udbløde, koge og mose. Derfor hopper jeg så meget over det lave gærde – det gør mit liv meget nemmere og meget mere trygt at vide, at kikærterne står i skabet og venter på mig, klar til brug. Opskrifterne på hummus er fra min kogebog, SALATSNEDKER, som du faktisk kan købe på tilbud lige nu i min egen webshop.
Hvis du hellere vil bruge tørrede kikærter, så svarer 100 g tørrede kikærter til indholdet af en dåse (240 g), da de tørrede svulmer ca. 2½ gang op. Hvis jeg spiser en salat til frokost, kan jeg godt lide at servere den med lidt hummus, så jeg holder mig mæt længere tid. Du kan sagtens lave en stor portion hummus og have på køl i 2-3 dage – så kan du nemt spise det sammen med en frokostsalat.
{ Grøn urtehummus }
1 ds kikærter
1 moden avocado
1 håndfuld bredbladet persille
1-2 fed hvidløg
4-5 spsk olivenolie
ca. ½ vand
1-2 tsk spidskommen
salt og peber
evt. lidt citronsaft
Dræn kikærterne og kom dem i en skål. Fjern stenen i avocadoen og kom kødet ned til kikærterne. Tilsæt persille, hvidløg, olivenolie, vand, spidskommen, salt og peber. Blend det hele godt med en stavblender eller i en foodprocessor og smag hummusen til, evt. med en smule citronsaft og salt.
{ Gulerodshummus med karry }
2 gulerødder
1 spsk olivenolie
1 ds kikærter
1 spsk karry
1-2 fed hvidløg
4-5 spsk olivenolie
ca. ½ dl vand
1-2 tsk spidskommen
salt og peber
evt. en smule citronsaft
Skræl gulerødderne og skær dem ud i mindre stykker – vend dem med olie. Bag stykkerne i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter – lad dem køle af. Dræn kikærterne og kom dem i en skål. Tilsæt karry, finthakket hvidløg, olivenolie, vand, spidskommen, salt, peber og de bagte gulerødder. Blend det hele godt med en stavblender eller i en foodprocessor og smag hummusen til, evt. med en smule citronsaft og salt.
{ Lys hummus med hvidløg & bagt blomkål }
150 g blomkål
1 spsk olivenolie
1 ds kikærter
1 spsk lys tahin
2 fed hvidløg
4-5 spsk olivenolie
ca. ½ dl vand
1-2 tsk spidskommen
salt og peber
evt. en smule citronsaft
1-2 spsk sesamfrø, ristede
Skær blomkål ud i små buketter og vend dem med olie. Bag buketterne i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter – lad dem køle af. Dræn kikærterne og kom dem i en skål. Tilsæt tahin, finthakket hvidløg, olivenolie, vand, spidskommen, salt, peber og de bagte blomkålsbuketter. Blend det hele godt med en stavblender eller i en foodprocessor, og smag hummusen til, evt. med lidt citronsaft og salt. Top med ristede sesamfrø.