“Ny Nordisk Hverdagsmad – spis efter årstiden” er en ny bog skrevet af bl.a. Claus Meyer og Arne Astrup og den udkommer imorgen d. 26. november. Bogen er efterfølgeren til Deres første bog af samme navn fra 2011, og er opdelt efter årstid, fremfor råvarer. Ny Nordisk Hverdagsmad er en lækker, lille sag som emmer af “nordisk” hele vejen igennem.
Bogens billeder er enkle og rustikke, og hænger godt i tråd med bogens fokus, nemlig: nordisk, lokalt og smag. Nogle af opskrifterne er en smule tidskrævende og avancerede, men i forordet lægges der op til, at vi skal afsætte mere tid til måltiderne i hverdagen – en tankegang jeg er tilhænger af, men som desværre ikke altid er lige realistisk.
Bogen indeholder en del vegetarretter, som udover at være smukke, også virker lækre og meget fantasifulde. Jeg vil anbefale “Ny Nordisk Hverdagsmad”, hvis du gerne vil have fokus på sæsonens råvarer, spise mere grønt og ny inspiration i hverdagen – måske endda den perfekte mandelgave, hvis du er kørt træt i kattetunger og marcipangrise :-)
Da jeg bladrede bogen igennem første gang, fik jeg et godt øje til opskriften på rejemadder, så dem jeg har i dag testet med stor succes – jeg er vild med det nordiske touch i form af ramsløg, purløg og sprøde radiser. For mig er rejemadder sommer, minder og tæt på den perfekte mad – de spreder glæde på en grå og regnfuld dag!
Nordiske rejemadder med ramsløgsmayonnaise, 4 pers.:
400 g rejer
4 radiser
1 spsk æblecidereddike
1 spsk sukker
groft, godt brød
Mayonnaise:
(kan erstattes af 4 spsk færdigkøbt mayo)
1 pas. æggeblomme
1/2 tsk salt
1/2 dl solsikkeolie
1/2 dl rapsolie
1 tsk æblecidereddike
sort peber
20 g ramsløg (jeg brugte tørret ramsløg)
purløg
Pil rejerne og skær radiserne i tynde skiver. Kog eddike og sukker op, kom radiserne i den varme lage, og tag gryden af varmen.
Pisk æggeblommen sej med salt, og tilsæt olie lidt ad gangen, mens du pisker. Tilsæt eddike, og smag til med peber. Vend ramsløg godt rundt i mayonnaisen.
Anret rejerne på ristet brød med mayonnaise og radiser. Pynt med purløg og servér straks.
Siden mit indlæg om foodstyling, har en del af Jer skrevet om naturligt lys, og hvor svært det kan være i denne mørke og grå vintertid. I dag var et meget godt eksempel på en dag med elendigt og dunkelt lys, så jeg var tæt ved at miste modet i forhold til at skyde rejemadderne. Det lykkedes nu alligevel og lyset på billederne blev helt acceptabelt i forhold til den nordiske stemning. Jeg knipsede billederne i mit “foto-rum” tæt ved en åben dør, så maden fik et naturligt lysindfald – udover naturligt lys kræver det selvfølgelig også, at dit kamera giver mulighed for at lukke nok lys ind, hvilket også kræver et stativ.
6 kommentarer
Elsker det første lille “maleri” af rejemad, ligeså meget som jeg elsker rejemadder! Og det er meget ;-)
Hvor er det fint og enkelt, helt perfekt.
Knus john-a – jonnaboe.blogspot.com
Tusind tak – jeg fik lige lyst til at kaste mig ud i vandfarvernes verden og prøve at illustrere en rejemad :-)
Mmm hvor ser det lækkert ud og minder mig dejligt om sommer og lyse lette retter. :)
Er kogebogen ellers god? Minder den om den første?
Jeg synes, kogebogen er rigtig fin, brugbar og billig :-) Men som jeg også skriver, så er nogle af retterne ret tidskrævende og omfattende, men jeg vil helt sikkert bruge den til at få ny inspiration.
Hej Ditte,
hvor er det smukt det hele! Er det helt almindelig purløg du har liggende ved siden af radiserne?
Tusind tak, Kristina – det er helt almindelige purløg ;-)